Politika

Milatović: Vlada da bude proevropska, nije bilo razgovora o nepoželjnima u njoj

Mislim da je bilo vrlo važno i veliko zadovoljstvo učestvovati na drugom po redu Samitu Evopske političke zajednice koji se upravo odvija danas u Kišnjevu, u Moldaviji. Ovo je najbrojnije okupljanje evropskih lidera gdje se danas diskutovalo o brojnim izazovima sa kojima se suočava evropski kontinent, kazao je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Milatović: Vlada da bude proevropska, nije bilo razgovora o nepoželjnima u njoj Foto: screenshot
Portal AnalitikaIzvor

"Čini mi se da po utiscima i reakcijama koje sam dobio u brojnim susretima sa evropskim liderima, da je Crna Gora danas negdje napravila jedan korak naprijed ka onom punopravnom članstvu u EU.

Mislim da su one poruke koje sam prenio vrlo dobro prihvaćene a to je da je upravo negdje i nakon predsjedničkih izbora došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori, da je zaista trenutno akcenat i fokus na unapređenju vladavine prava, i da su upravo to svi oni preduslovi koji su potrebni da se napravi taj ključni korak ka EU", kazao je Milatović. 

Na novinarsko pitanja i podsjećanje da je kazao da bi nova Vlada trebalo da bude proevropska i da ubrza put Crne Gore i da li postoje određene partije u Crnoj Gori koje po Vašem mišljenju, odnosno po mišljenju evropskih partnera ne bi trebalo da budu u toj novoj Vladi, kao i da li je bilo riječi o tome tokom ovih susreta, Milatović je kazao da  je nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori. 

"I da upravo u tom smislu i na tom fonu negdje se zaista očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska i da bude orjentisana na one brojne reformske zahvate koji su potrebni kako bismo uhvatili ovaj korak koji je sada i možda nikada više kada je u pitanju naše punopravno članstvo u EU. Ja sam za to dobio veliku podršku građana u Crnoj Gori i negdje će to upravo biti moje insistiranje kada se bude kreirala nova crnogorska Vlada", kazao je Milatović. 

Novinar je upitao da lit o znači da nema nepoželjnih u evropskim okvirima.

"Nije bilo razgovora na tu temu danas", kazao je Milatović. 

Milatović je danas učestvovao na panelu koji nosi naziv Povezivanje. Na pitanje daa li je riječ o povezivanju u okviru Berlinskog procesa ili u okviru Otvorenog Balkana, Milatović poručuje: 

"Bilo je riječi o dodatnom povezivanju koje se tiče energetike i saobraćaja, a pogotovo, čini mi se, sa akcentom na energetsku sigurnost evropskog kontinenta. Ja sam tu predstavio i načine na koje bi Crna Gora mogla u narednom periodu mogla da doprinese u narednom periodu. Da li je to izgradnja RDZI terminala u Baru, da li je to dodatno dupliranje kapaciteta onog podvodnog kabla koji nas povezuje sa Italijom… Brojni su projekti u okviru kojeg možemo kao jedna mala zemlja dodatno osigurati energetsku bezbjednost jednog većeg dijela Evrope, odnosno jugoistočne Evrope i upravo su i te stvari koje sam danas predstavio brojnim evropskim liderima jako dobro prihvaćene tako da sam zaista optimista i u odnosu na poruke koje sam dobio i od gospođe fon der Lajen i od brojnih drugih zvaničnika, uključujući predsjednika Makrona, da je Evropa dodatno osigurala veća sredstva za ulaganje u infrastrukturu na Balkanu, što je zaista ohrabrujuća vijest", kazao je Milatović. 

Evropa instistira da Crna Gora treba da iskoristi kako oni kažu – momentum. Shvatili smo, naveo je novinar, da je jedna od poruka formiranje stabilne Vlade.

"Dodatno, sve ono što je zahtjev kada je u pitanju vladavina prava i upravo na tom fonu ja sam i započeo unutrašnji dijalog prije nego što sam došao u Moldaviju kako bih osigurao tu unutrašnju koheziju koja je potrebna kako bismo vrlo brzo nominovali sve one pozicije koje su trenutno upražnjene u našem pravosuđu. Čim to uradimo, dobio sam snažno uvjeravanje od naših evropskih partnera da će to biti pozitivno ispraćeno od strane EU i da ćemo značajnije napredovati u našim evropskim integracijama. Tako da, još jednom apel, očekivanje da i na tom fonu radi nova parlamentarna većina, cjelokupna Skupština Crne Gore i naravno nova Crnogorska Vlada", zaključio je Milatović. 


Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R RIR_neregistrovani
02.06.2023. 06:38

...rekli su eksplicitno da DF nije njihov partner ,nece valjda to stalno da ponavljaju...kod sastava buduce Vlade sve ce im biti jasno-zar je prosla i "Svastaljubova" Vlada bila proevropska,koje su potpuno bile zaustavile SVEaktivnosti,valjda je i to jasno ...ako bude Vlada "srpska" --Jasno će biti i bez Jakovog objasnjenja... Dritanga odmah smijenio glavne ANB,smijenio Ranka ,Raska a postavio neznalice ,ugostitelje ,svastačine i što je bilo za očekivati ...

1
0
P Pricica_neregistrovani
02.06.2023. 02:19

Ovo je pricica za zapadne “partnere” 🤣🤣🤣

2
0
A Ambasador_neregistrovani
01.06.2023. 19:14

Mislim da si negdje poprilično ograničen.

16
1