Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Milatović: Iznenađen sam odlukom da Zenović bude nosilac liste PES, državni interes je da dobijemo IBAR

Zajednička konferencija predsjednika Crne Gore i predsjednice Slovenije

Milatović: Iznenađen sam odlukom da Zenović bude nosilac liste PES, državni interes je da dobijemo IBAR

Moja posjeta Sloveniji bila je jedna od prvih zvaničnih posjeta i to nije slučajnost, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za medije, nakon susreta sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar. 

Milatović: Iznenađen sam odlukom da Zenović bude nosilac liste PES, državni interes je da dobijemo IBAR Foto: Predsjednik CG
Autor
JVAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Slovenija je najveći zagovornik učlanjenja Crne Gore u EU. U trenutku kada EU proces dobija novu dinamiku, podrška prijatelja za nas je od posebne važnosti. Drago mi je da možete i lično da se uvjerite u našu posvećenost evropskoj integraciji", kazao je Milatović.

Kako dodaje, poseban je zahvalan na pomoći Slovenije Crnoj Gori da napreduje.

"Slovenija je zemlja na koju treba da se ugledamo u razvojnom smislu. Slovenija je uzor svim zemljama koje teže EU", ističe Milatović.

Milatović je poručio da očekuje slovenačku podršku za našu kandidaturu u periodu 2026/27 godine.

Pirc Musar je navela da su intenzivni i razvijeni odnosi između CG i Slovenije. 

"U Sloveniji Crna Gora ima iskrenog prijatelja i saveznika. Jako podržavamo vaš dalji evropski put i uvijek smo spremni da vam pomognemo", istakla je Pirc Musar. 

Članstvo u EU je, dodaje, jedan od glavnih političkih ciljeva.

"Crna Gora ima istu viziju kakvu smo imali i mi u Sloveniji, zato vas zaista iskreno podržavamo. U sadašnjim zahtjevnim odnosima ne smijemo zaboraviti na Zapadni Balkan. Ako Zapadni Balkan bude stabilan biće i Evropa", naglasila je. 

Crna Gora je, dodaje, značajan činilac u regiji jer vodi dobrosusjedsku politiku i to je pozitivna poruka. 

"Zaista možete biti za primjer drugima u regiji", istakla je Pirc Musar. 

Milatović je kazao da je najvažniji državni interes da u junu dobijemo IBAR i napravimo dodatni korak naprijed u okončanju EU puta.

"To je državni interes i on je iznad svakog partijskog i ličnog interesa. Je li odluka da glavnog pregovarača imenuje za nosioca liste dobra za ispunjenje državnog interesa - ostavljam građanima da sude", kaže Milatovi.

Dodaje da je iznenađen tom odlukom. 

"Moja partija u ovom trenutku je Crna Gora. Da li će demokratski procesi zahtijevati moje drugačije pozicioniranje, ja vam u ovom trenutku ne mogu reći. Kako sam do sada preuzimao odgovornost kad je najteže, tako će biti i ubuduće", naglasio je Milatović.


Portal Analitika