Region

Pregovori u toku

Milanović: Mandat onome ko prvi bude imao 76 potpisa

Predsjednik Hrvatske i premijerski kandidat Socijaldemoratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je danas da su u toku razgovori o sastavljanju parlamentarne većine i da svi koji u njima učestvuju moraju da vode računa o volji hrvatskih birača.

Milanović: Mandat onome ko prvi bude imao 76 potpisa Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
AgencijeIzvor

"Stranke koje su čvrsto stale na stranu borbe protiv korupcije, koje ne žele Hrvatsku zarobljenu korupcijom, kriminalom i nejednakošću pred zakonom, dobile su dvije trećine vaših glasova. Vaši glasovi obavezuju. Imate pravo očekivati i tražiti od njih, kao i od svih nas koje ste izabrali, da se drže date riječi", napisao je Milanović na Fejsbuku u prvoj reakciji na rezultate parlamentranih izbora održanih u srijedu.

On je ocijenio da će bez toga Hrvatska prestati da bude demokratsko društvo, a politika će se svesti na trgovinu i na brigu samo o sopstvenim interesima.

"Hrvatski Ustav je jasan, mandat za sastavljanje nove vlade može da dobije samo osoba koja dokaže da uživa podršku 76 poslanika izabranih u Hrvatski sabor", naglasio je predsjednik koji daje mandate za sastav vlade.

Milanović je poručio da će se i u ovoj situaciji "do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava".

Predsjednik je zahvalio biračima koji su u srijedu izašli na birališta rekavši da je izborom srijede za izbore želio da podstakne građane da u što većem broju izađu, jer smatra da odluku o budućnosti Hrvatske moraju da donesu svi.

"Velika izlaznost potvrdila je da hrvatski ljudi vole svoju zemlju, da vjeruju u nju i da žele promjenu", zaključio je Milanović.

U Hrvatskoj se danas očekuje početak pregovora o formiranju vladajuće većine, jer nijedna stranka na parlamentarnim izborima u srijedu nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira vladu.

Najviše mandata osvojila je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), 61, što toj stranci daje najviše šanse da formira novu većinu, ali rezultati izbora sugerišu da će se voditi teški pregovori o tome.

Portal Analitika