Abiznis

Vrhovni sud u Švedskoj odbio žalbu ruskog oligarha

MERT: Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore, prinudno ćemo naplatiti potraživanja

Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz 2022. godinevezane za postupak privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“

MERT: Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore, prinudno ćemo naplatiti potraživanja Foto: <UGC
Portal AnalitikaIzvor

Saglasno procedurama, ovaj predmet je sada zatvoren osim za sprovođenje postupka za naplatu troškova u arbitraži i osporavajućeg postupka. To je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, znatan iznos koji bi Deripaska u skladu sa presudom trebalo da plati Crnoj Gori a koji će se utvrditi u postupku za naplatu troškova.

Parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj, Oleg Deripaska tražio je izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, koja je takođe donesena u korist Crne Gore, zahtijevajući da se ona poništi. Postupak je okončan u novembru 2022. godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj donio presudu u korist Crne Gore. Apelacioni sud naložio je tada Olegu Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara.

"Podsjećamo da je Deripaska 5. decembra 2016. godine na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“ (RB). Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eura u korist Crne Gore", navode u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma.

U vezi odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredijelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata. U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima.

"Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke tribunala Oleg Vladimirovič Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio Apelacionom sudu u toj zemlji zahtjev za izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući ni presudu Apelacionog suda, Oleg Vladimirovič Deripaska je pokušao podnijeti žalbu Vrhovnom sudu u Švedskoj i ista je odbijena, takođe u korist Crne Gore", navedeno je u saopštenju MERT-a.

U tom resoru napominju da Deripaska i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan prethodnim odlukama arbitražnog tribunala i Apelacionog suda u Švedskoj i opstruira sudske postupke.

"Međutim Crna Gora će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prinudno naplati svoja potraživanja u skladu sa ovim odlukama kao i troškove u vezi postupka pred Vrhovnim sudom u Švedskoj", poručuju u MERT-u.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
i ipmak_neregistrovani
27.05.2023. 08:52

Bravo za tadasnju Vladu i njen tim,borbom do pravde za Crnu Goru.

17
0
B Budun_neregistrovani
27.05.2023. 08:17

AJDE MOJ DERIDZUKAC- I PORED TOGA CE TEBI NAPLATITI CRNA GORA JOS MNOGO STOSTA- KAD TAD !!!

14
0