Svijet

Njemačka kancelarka poručila

Merkel o pandemiji korona virusa: Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo

Merkel o pandemiji korona virusa: Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo Foto: EPA
HinaIzvor

"Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarske krize. Naš je zadatak spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da ekonomija funkcioniše", rekla je Merkel.

"Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u istoriji naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo", kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

"U dogovoru s premijerima saveznih zemalja zaključili smo da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1000 osoba. Uopšteno bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće", rekla je Merkel večeras nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika.

"Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bismo usporili širenje zaraze", rekla je Merkel. Ona je istovremeno naglasila da odluku o tomu donesu same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i "brzu i nebirokratsku" pomoć za privredu.

"Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu", rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle preduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz finansijsku pomoć savezne vlade.

U Njemačkoj je zaraženo 2369 ljudi

Epidemiološki institut Robert Koh večeras je izvijestio o rastu broja zaraženih.

"Trenutno bilježimo 2369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1567", stoji u saopštenju instituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom se popeo na šest, od čega su četiri u okrugu Hajzenbergu na krajnjem zapadu zemlje.

CDU kancelarke Angele Merkel danas poslijepodne najavio je odgađanjestranačkog kongresa zakazanog za 25. april na kojem je trebao biti izabran nasljednik Anegret Kramp-Karenbauer na mjestu čelnika stranke.

Portal Analitika