Politika

"Oko tih tema se nikad ne mogu složiti na Balkanu"

Medojević: Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenjuje da rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu samo destabilizuju unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali i u regionu. Očekuje da će, ukoliko Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici sjutra na sjednici UN-a, to uzdrmati Vladu i dovesti do njenog pada i novih parlamentarnih izbora.

Medojević: Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade Foto: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, gostujuću u emisiji "Stav" TVCG, građani treba da se zapitaju zašto baš u ovom tenutku se pokreće inicijativa o Srebrenici i koji su motivi onih koji su to inicirali prije svega Njemačke.

"Ova rezolucija nema nikakve veze ni sa zločinom u Srebrenici, ni sa žrtvama, ni sa zločincima. Ona ima geopolitičku upotrebu, jer se radi o teškoj političkoj situaciji sada unutar Evrope, izazvane ratom u Ukrajini i mnogim drugim problemima, posebno na planu imigranata, ekonomske recesije, političke krize, tenzija u samoj Njemačkoj, jačanje desnice, i njima je bilo potrebno da skrenu pažnju sa svojih problema na uvijek pogodan teren, a to je Zapadni Balkan, gdje uvijek ima grupa ili pojedinaca spremnih da otvore teme iz prošlosti. To će samo da pogorša unutrašnju političku situaciju, destabilizuje i ugrozi odnose u regionu, jer tu nema jedne istine", kazao je Medojević.

Kako kaže, premijer Milojko Spajić je obećao njemačkom kancelaru Olafu Šolci da će Vlada glasati za rezoluciju, a kao posljedica toga doći će do pada Vlade i do raspisivanja parlamentarnih izbora.

"Ova priča o rezoluciju o genocidu u Jasenovcu je u stvari isto političke prirode. Niti može nešto da pomogne u pomirenju, niti može da pomogne u boljim međuregionalnim odnosima između Srbije i Hrvatske ili Crne Gore i Hrvatske. U svakom slučaju obje inicijative su bespotrebne i destabilizovaće čitav region", smatra predsjednik PZP-a.

Rezolucija o Srebrenici je, dodaje, kontradiktorna i sa Planom rasta za Zapadni Balkan. 

„U jednoj ruci drže novac da pomognu i ciljevi toga plana rasta su upravo poboljšanje međuregionalnih odnosa, pomirenje, a u drugoj kantu benzina, odnosno svađaju te države i te narode, jer oko tih tema se nikad ne mogu složiti na Balkanu“, kazao je Medojević.

Portal Analitika