Zdravlje

Vrijednost blizu 100.000 eura, sredstva obezbijeđena iz budžeta

Medan: Značajan iskorak Klinike za ginekologiju, zahvaljujući novom ultrazvučnom aparatu trudnica može da vidi osmijeh bebe

Ovo će, dodaje on, omogućiti dodatno unapređenje zdravstvenih usluga pacijentkinjama, a odmah nakon isporuke aparata obavljena je i edukaciju za ljekare tako da je on već u uoptrebi

Medan: Značajan iskorak Klinike za ginekologiju, zahvaljujući novom ultrazvučnom aparatu trudnica može da vidi osmijeh bebe Foto: KCCG
Portal AnalitikaIzvor

„Klinika za ginekologiju Kliničkog centra Crne Gore dobila je u utorak, 6.februara, najnoviji ultrazvučni aparat Voluson E8, ukupne vrijednosti blizu 100.000 € za koji su sredstva obezbijeđena iz budžeta“, saopštio je direktor Klinike za ginekologiju KCCG dr Srđan Medan.

Kako je dodao, on će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga našim trudnicama i pacijentkinjama uopšte, jer je u pitanju aparat kompanije General electric (GE), vodećeg svjetskog proizvođača ultrazvučnih aparata koja je kao svoj zadnji tehnološki domet plasirala novu generaciju ultrazvučnih aparata – Voluson E8.

Ovo je, dodaje on, značajan iskorak Klinike za ginekologiju što će omogućiti dodatno unapređenje zdravstvenih usluga pacijentkinjama, a odmah nakon isporuke aparata obavljena je i edukaciju za ljekare tako da je on već u uoptrebi.

„Uobičajena 3D i 4D ultrazvučna tehnologija je unaprijeđena i osmišljena je nova HD LIVE tehnologiju koja po nekim autorima predstavlja i 5D način snimanja. Karakteriše ga razrađeni softver obogaćen visokokvalitetnim prikazom slike, koja daje širok dijapazon dijagnostičkih mogućnosti u ginekologiji. Zahvaljujući HD LIVE, sistemu koji omogućava poseban podesivi izvor svjetlosti, ginekolog ima priliku da kreira efekte osvjetljenja i zasjenčenja, što omogućava detaljno prikazivanje sitnih djelova bebe kao što je bebino lice, koje može da se vidi u realnoj slici kao kada gledate osobu ispred sebe. Na ovaj način ginekolog ima uvid u same izraze lica i mimiku bebe poput zijevanja ili osmijeha koji beba može pokazati”, naveo je Medan.

Ultrazvučni aparat je, kako dodaj, umrežen sa računarom čime se obezbjeđuje trajno čuvanje snimljenog materijala u memoriju ultrazvučnog aparata što omogućava i njihov ispis u sklopu samoga specijalističkog nalaza uz snimanje na DVD koji trudnica može da dobije po završetku pregleda.

Portal Analitika