Društvo

ILC pozvao Vladu da ukine odluku o vojnom poligonu

Mauro: Sinjajevina mora biti zaštićena

Međunarodna zemljišna koalcijija (International land coalition – ILC), čiji je član od 2021. godine i Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, osnovala je Balkansku regionalnu zemljišnu koaliciju i pozvala Vladu Crne Gore da hitno ukine odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i tu planinu proglasi regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju učestvovati lokalna zajednica.

Mauro: Sinjajevina mora biti zaštićena Foto: GI Sacuvajmo Sinjajevinu
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, međunarodna zemljišna koalicija - ILC je najveća i najraznovrsnija koalicija koja se bavi pravima na zemlju širom svijeta. Ima preko 300 članica koje pokrivaju 84 zemlje i predstavlja preko 70 miliona ljudi koji zavise od zemlje - kao što su mladi muškarci i žene, ruralne zajednice, poljoprivrednici i stočari.

Globalna koordinatoka ILC- Annalisa Mauro protekle sedmice posjetila je Sinjajevinu i poručila da to područje mora biti zaštićeno od bilo kog vida devastacije i pozvala donosioce odluka da zakonom zaštiti katune i katunski način života.

“Mi smo međunarodna organizacija koja radi na osiguravanju zemljišnih prava za ljude koji žive na ovoj zemlji. Zašto je zemlja važna? Zemlja obezbjeđuje prava za proizvodnju hrane, ali je i garancija za očuvanje planete. U mnogim različitim kontekstima radimo sa zajednicama i lokalnim zajednicama koje već vjekovima upravljaju zemljom, a to je slučaj i u Crnoj Gori. To je razlog zašto je zemlja važna za lokalnu zajednicu, a ovdje na Sinjajevini vidimo koliko je zemlja važna za stočarstvo, ali i za proizvodnju hrane i očuvanje životne sredine. Ovo je vrlo simboličan slučaj koji želimo da stavimo u centar pažnje sveta, jer kao i mnoge druge zajednice, i ova se još uvijek bori za priznanje svojih prava. Veoma je važno i veoma moderno da bilo koja država danas prepozna vrijednost opšteg dobra, jer opšte dobro pomaže u stvaranju inkluzivnih procesa i izgradnji snažnog društva. Kada je ovo odvojeno od odluka koje se donose na državnom nivou, to narušava društveni odnos, ali takođe ima uticaj i na način na koji se planeta čuva. Zato smo ovdje i želimo da zahvalimo ljudima koji se bore u naše ime, jer ovo je važna borba koju trebamo zajedno voditi. Uvjerena sam da je Crna Gora prva i vjerovatno jedina ekološka država po Ustavu na svijetu, i zato bi ovo trebalo da bude jedan od prioriteta u donošenju odluka - da se donese politika koja prepoznaje vrijednost opšteg dobra. Ova zemlja je za ljude koji na njoj žive i želimo da to bude priznato zakonom. Mislim da je to prvi korak prije nego što se posvetimo predivnom dragulju koji imate ovdje i koristimo ga kao zaštićeno područje koje može čuvati prirodne resurse koji se ovdje nalaze, uključujući vodu, ptice, biodiverzitet i sve što ovdje postoji, uključujući i ljude, jer pomažemo u očuvanju zajedno s ljudima, a ne bez ljudi, to je jedini put kojim treba ići”, poručila je Mauro.

Nakon posjete Sinjajevini delegacija ILC je u Kolašinu s ciljem obezbjeđivanja prava na zemljište za ruralne zajednice radi zaštite životne sredine, promovisanja otpornih lokalnih prehrambenih sistema i jačanja demokratskih procesa, održala regionalni sastanak. Ovaj susret je rezultirao uspostavljanjem prekogranične saradničke mreže na Balkanu koju čine članovi ILC-a i druge organizacije koje se bave bezbjednošću hrane, upravljanjem opštim dobrima, nejednakostima, klimom i biodiverzitetom, kao znak učešća u dugoročnom procesu intraregionalne saradnje s ciljem jačanja ruralnog stanovništva, posebno pastoralista i šumskih stanovnika.

Ovaj regionalni događaj takođe je, dodaju, rezultirao nekoliko konkretnih obaveza i angažmana:

- Izgradnja povjerenja i saradnje je cilj ove inicijative unutar i izvan ILC-a kao doprinos lokalnoj demokratiji.

- Nacionalne zemljišne koalicije imaju za cilj obezbeđivanje prava ljudima koji žive na šumama i pašnjacima. Težimo nacionalnim zakonima koji će vratiti državno zemljište tradicionalnim korisnicima šuma i pašnjaka i priznati lokalne običajne sisteme. Saglasni smo da ojačamo lokalne zajednice i promovišemo njihov održivi način života.

- Promovišemo pristup zemljištu i zajedničkim planovima upravljanja pejzažem koji se informišu i u kojima učestvuju lokalne zajednice.

- Prepoznajemo ulogu organizacija naroda kao ključnih aktera u odgovoru na klimatske promjene i očuvanju održivih lokalnih prehrambenih sistema. Radićemo na olakšavanju njihovog pristupa IPARD-u, programima ruralnog razvoja i finansiranju za klimatske promjene i učiniti da se glas lokalknih zajednica Balkana čuje u globalnoj debati.

- Prepoznajemo dramatičan uticaj klimatskih promjena i doprinijećemo održivom upravljanju prirodnim resursima, zaštiti i obnovi ekosistema, dok zagovaramo konzervaciju - uključujući zaštićena područja - sa ljudima, a ne bez njih.

- U promovisanju dobre uprave, obavezujemo se da proizvodimo podatke i pozivamo na odgovornost kako bismo unaprijedili demokratiju i smanjili korupciju. Doprinosimo i aktivno učestvujemo u inkluzivnim procesima donošenja odluka o zemljištu.

- Mladi na Balkanu se takođe nalaze na raskrsnici između ostanka i zaštite lokalnog biodiverziteta i ekosistema i migracije u potrazi za boljim ekonomskim mogućnostima i uslugama. Podržavamo mlade lidere u regionu i promovišemo regionalne razmjene mladih kako bismo sačuvali njihove korijene za prosperitetnu budućnost.

- Prepoznajemo nejednak pristup mogućnostima za žene i cilj nam je da ih osnažimo kroz jačanje njihovog ekonomskog razvoja i učešće u procesima donošenja odluka.

“Osim toga, proslava ovog osnivačkog događaja u Kolašinu predstavlja pokazatelj kolektivne solidarnosti u svijetlu vojne opsade regiona Sinjajevine, jednog od najvećih visokoplaninskih pašnjaka u kontinentalnoj Evropi, čiji biodiverzitet i egzistencija su ugroženi već nekoliko godina od strane crnogorske vlade. Zahtijevamo da se otkaže zvanična odluka o stvaranju vojnog poligona i umjesto toga stvori prirodno zaštićeno područje koje će biti sukreirano i suupravljano od strane lokalnih zajednica Sinjajevine. U tom smislu, potpisnici pozdravljaju osnivanje ovog potpuno novog regionalnog mrežnog udruženja za promociju i zaštitu prava na zemljište i biodiverzitet i istovremeno hitno pozivaju na nacionalno i međunarodno angažovanje u zaštiti Sinjajevine, pružajući podršku međunarodnoj kampanji "Sačuvajmo Sinjajevinu", koju je potpisalo preko 90 organizacija iz celog svijeta”, poručeno je iz ILC-a.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l ljuma_neregistrovani
07.06.2023. 22:41

mauuro i ova sektaška organizacija a mrš

0
0