Društvo

Poručila predstavnica njihovih roditelja

Maturanti koji nijesu prošli eksterni ispit neće izaći na vanredni rok

Predstavnica roditelja maturanata koji nijesu prošli maturski ispit, Slađana Knežević, kazala je da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna. 

Maturanti koji nijesu prošli eksterni ispit neće izaći na vanredni rok Foto: arhiva
RTCGIzvor

Dok Slobodan Savović ispred Ministarstva prosvjete tvrdi da se vanredni ispit ne može organizovati, te da komisija treba da vrednuje testove koji su dobili nula bodova, Olivera Leković iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore kaže da komisije ništa nijesu objavile na svoju ruku, te da na novom testiranju đaci treba da pokažu koliko znaju.

Slobodan Savović ispred Ministarstva prosvjete kazao da se nada da će kolege u skladu sa najboljom pedagpoškom praksom ponovi vrednovati testove.

"Vanredni ispit, sve i da postoji najbolja volja zakonski ne može organizovati", kazao je on.

Smatra da su nastavnici tu da pomognu učenicima.

"Vrednovanje testa ne znači da se naređuje nastavnicima da propuste učenik, već da im se objasni u čemu su pogriješili i da se dođe do informacije od koga su prepisali. Ja se nadam da će kolege ponovo pregledati testove i na pravi način učenicima dostaviti informacije", kazao je on.

Predstavnica NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore Olivera Leković kazala je da je riječ o selektivnoj primjeni zakona.

Ona je navela da novo pregledanje testova u toj NVU vide kao vid pritiska na komisiju.

"Nas raduje što je komisija naravila elektronske tabele i tu je softtver pokazao ko je prepisao", kazala je ona.

Ističe da su djeca prije testa upozorena kakve će posljedice snositi ukoliko budu prepisivala.

Predstavnica roditelja Slađana Knežević kaže da za maturante novi rok ne dolazi u obzir.

"Sa sigurnošći mogu da vam kažem da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna. To nijesu nezadovoljna djeca, već djeca čiji maturski radovi nijesu pregledani2, kazala je ona.

Ističe da su tražili da testovi budu vrednovani, jer ocjena nula ne postoji.

"Mi smo u petak izašli sa predlogom da komisija ponovo uzme na pregledavanje testove koji su dobili nula bodova", kazala je ona.

Leković je odgovorila da članovi komisije nijesu ništa radili na svoju ruku.

Ona je naglasila da komisija koja ocjenjuje ništa nije objavila javnosti bez konsultovanja sa Ministarstvom i državnom komisijom za maturske ispite i Ispitnim centrom.

"Jedino ispravno je da se toj djeci omogući da pokažu svoje pravo znanje", zaključila je ona.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
4 47304plaski
06.06.2023. 05:28

Očigledno da je dosadašnja praksa korišćenja tuđih radova poradi sticanja akademskog zvanja uhvatila korjen i kod srednjoškolaca i sad prepisivači ( stručno usavršeni ) ocjenjuju prepisivače koji nisu uložili truda da malo uobliče (spram svojih mogućnosti) rad koji su koristili kao osnovu za svoj maturski rad . Upitno je koliko je program validan i ko je i kada izvršio provjeru istog te mu dao zeleno svjetlo ( mislim na zvanične i stručne ustanove u CG ) ?

0
0
p podgorica_neregistrovani
05.06.2023. 18:03

Ako Minidtarstvo popusti treba ga ugasit

0
0
j jedinaistina_neregistrovani
05.06.2023. 13:00

Sve nam je ovako!.Sve se radi na prevaru, roditelji napadaju na prvu iako je dokazano da su neki prepisivali i sad da prodju isto kao i oni koji su zasluzeno prosli uceci !

3
0
g gradjanksa_drzava_neregistrovani
05.06.2023. 10:18

Ne znam detalje svega, ali primijetio bih dvije stvari. Prva, je li postoji konkretan dokaz tog prepisivanja, tj. je li neko uhvacen na djelu od te djece tj. sih tih 533? Drugo, svi ovdje okrivljuju tu djecu, iako nesporno postoji njihova krivica ako su prepisivali, a niko se dotice uloge profesora. Medjutim ovo je apsolutna greska nastavnog kadra. Da je djeci dobro preneseno gradivo, ne bi imali potrebe za prepisivanjem, ako su prepisivali. Niko ne ide u skolu da bi se takmicio u ocjenama, nego da se steknu znanje i vjestine za dalji zivot, ocjena je samo povrsni/neprecizni pokazatelj nivo znanja. Prvenstvena uloga predavaca je da nauci tu djecu materiji koju predaje, ocjenjivacka uloga je samo formalna. Djeluje da je kod nas ocjenjivacka uloga glavna i cak jedina i ima ulogu bica/kaznjavanja. Inace, naravno ako i 10% ucenika postigne los rezultat moralo bi se odmah preispitati nacin rada nastavnika, a ne kriviti ucenike, a ne kada se nesto ovako desi.

2
6
V Vesela62_neregistrovani
05.06.2023. 08:29

Odlična odluka! Prepisivači ucjenjuju! Očekivano u državi koja u stvari ne postoji

9
1
E Edon001_neregistrovani
05.06.2023. 07:27

Pa taman, neka ponavljaju godinu.

12
1
K Kolega_neregistrovani
05.06.2023. 08:14

@Edon001_neregistrovani A, nastavnicima bih uvela obuku o integritetu i etici!

5
1