Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Mašković: Čađenović objelodanio lične podatke dva bivša štićenika ustanove na Kakarickoj gori; Zeković: Ustanovom da upravljaju stručna lica

“Odbornicima Skupštine Glavnog grada nikada nisu dostavljeni program rada, niti biografija Čađenovića, uprkos tome on je izabran za tu važnu funkciju”

Mašković: Čađenović objelodanio lične podatke dva bivša štićenika ustanove na Kakarickoj gori; Zeković: Ustanovom da upravljaju stručna lica

Šef kluba odbornika SD-a Miloš Mišković obratio se Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup tražeći informaciju da li će protiv Marka Čađenovića, direktora ustanove na Kakarickoj gori, pokrenuti postupak zbog kršenja podataka o zaštiti ličnosti jer je u javnim istupima objelodanio lične podatke dva bivša štićenika te Javne ustanove. 

Mašković: Čađenović objelodanio lične podatke dva bivša štićenika ustanove na Kakarickoj gori; Zeković: Ustanovom da upravljaju stručna lica Foto: SD
Portal AnalitikaIzvor

Pored toga, Mašković je govorio i o detaljima iz inicijative za razrješenje Čađenovića koja je danas puštena u skupštinsku proceduru.

„Čađenović je potvrdio sve naše ranije navode i saopštio je da su se u toj ustanovi koristili narkotici. Zbog toga su četiri korisnika udaljena iz te javne ustanove.Kada se u ustanovu koja se bavi odvikavanjem od narkotika uđu narkotici, očigledno je da u sistemu postoji problem, a za takav propust neko treba da snosi odgovornost. Sasvim je nevažno ko. Bitno je da ustanovimo ko je kriv za takav propust. Najproblematičnija je činjenica da je on imenovao dvoje biviših štićenika te ustanove, imenom i prezimenom. Saopštio je zbog čega su bili u ustanovi i koliko dugo, kao i koji je rezultat njihovog tretmana u toj ustanovi što je kršenje ljudskih prava“, rekao je Mašković.

On je kazao da je odbornicima Skupštine Glavnog grada nikada nisu dostavljeni program rada niti biografija Čađenovića, a uprkos tome on je izabran za tu važnu funkciju.

„Iako se trudimo da iz čitave priče isključimo politički aspekat, moramo podsjetiti gospodina Čađenovića da jeste član partije - Nove srpske demokratije i da je kao njen kadar došao na čelo te ustanove. Juče je, Čađenović na jednoj televiziji tvrdio suprotno. Sa druge strane, insistirali smo da nam se dostave sve biografije, uključujući i njegovu, ali ona nije dostavljena. Ni dan danas ne znamo kakav je to famozni program rada na osnovu koga je on odabran. Ovo je njegov prvi posao na rukovodećoj poziciji u životu. Ranije nije imao iskustva na tim pozicijama. Moramo shvatiti da se na čelo takve ustanove ne smije kadrirati kako bi se zadovoljavali partijski apetiti. Na čelo takvih ustanove moraju dolaziti ljudi koji imaju profesionalne kompetencije“, poručio je Mašković.

Predsjednica Savjeta za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti Skupštine Glavnog grada Mr sci. dr Maja Miročević Rotolo prisutnim medijima je kazala da je sazvala sjednicu Savjeta za 4. decembar. 

„Sjednica je otvorena za javnost i koristim ovu priliku da sve pozovem da prisustvujete. Sazivanje ove sjednice Savjeta nijesam doživjela samo kao svoju poslovničku obavezu, već sam kao građanka Podgorice i ljekar imala moralnu i profesionalnu obavezu da dam doprinos da se pokuša utvrditi potpuno i tačno činjenično stanje povodom, kako smo saznali iz medija, alarmantnih i zabrinjavajućih dešavanja u ovoj Javnoj ustanovi“, kazala je dr Miročević Rotolo. 

Samostalni odbornik Aleksandar Saša Zeković je naveo da trebamo biti objektivni i kazati da se ova situacija nije dogodila po prvi put. 

“Ovo sve se i ranije događalo i radilo, dakle i za vrijeme upravljanja ustanovom kadrova koji su nosili podršku DPS i njegovih partnera, ali je sada postalo vidljivije. Želim biti fer i objektivan, pa ne isključujem da su ranije strukture vještije prikrivale loše stvari koje su se tamo događale i imam jasna saznanja o tome. Svakako je konačno vrijeme da se zaustave sve loše politike i loše prakse i da imamo centar koji će biti, po rezultatima, na zadovoljstvo brojnih familija, ponos Podgorice i Crne Gore i regionalno prepoznatljiv”, naveo je Zeković. 

Ova ustanova u perspektivi, kako dodaje, ukoliko se oslobodi neprimjerenih političkih uticaja i manipulacija, zasnuje na isključivo stručnom radu, izgradi potrebnu reputaciju i fokusira se na rezultate, može postati i neto davalac umjesto samo primaoca budžetskih sredstava. 

“Ne trebamo se suzdržavati da i tako razmišljamo”, naveo je Zeković. 

Na konferenciji za štampu saopštio je i da je pravi trenutak da na nivou gradske skupštine prevaziđu sve nesuglasice po ovoj temi i postignu politički konsenzus oko rada ove gradske ustanove. 

“Predložio sam da sve političke partije izađu iz organa upravljanja ove javne ustanove i da se za članove upravnog odbora imenuju isključivo stručna i iskustvena lica, naročito iz organizacija civilnog društva. Treba da koristimo činjenicu, a ne da je ignorišemo, o uspješnom djelovanju nevladinih organizacija u Podgorici. Na primjer NVO “For Life" zastupljena je u vodećim međunarodnim konzorcijuma za izgradnju i implementaciju politika protiv droga. NVO For Life je 2013. u okviru UN pohvaljena kao primjer dobre prakse i zaista bi bilo u interesu grada da u organe upravljanja imamo Sašu Mijovića i druge kompetente osobe iz ostalih vodećih NVO u Podgorici”, istakao je Zeković. 

Nažalost, kako dodaje, u ovom trenutku ne može se reći da je gradska ustanova na Kakarickoj gori sigurno okruženje za opravak od zavisnosti. 

“Zavisnici i familije zavisnika, građani i grad u cjelini trebamo dobru reputaciju ove ustanove i bolje rezultate u prevladavanju zavisničkog i disfunkcionalnog ponašanja povezano sa drogama. Odgovornost za incident se ne može svesti isključivo na neadekvatnu ogradu. Nema zvaničnih informacija o tome da je ona ili sistem obezbjeđenja u cjelini, što uključuje i ljudstvo, prepoznata kao bezbjednosni rizik. Nije poznato da je bilo zahtjeva da se povećaju sredstva za unaprjeđenje ukupne bezbjednosti u toj gradskoj ustanovi. Takođe, trenutak je da otvorimo dikskusiju i o kapacitetima tamošnjeg obezbjeđenja. Direktor ustanove je ozbiljno prekoračio svoja ovlašćenja. Manifestovao je netički pristup prema klijentima/bivšim štićenicima, što je dugoročno opasno jer na svaku potencijalnu buduću kritiku odgovor organa rukovođenja bio mogao da bude neprimjeren, odraz etiketiranja zbog navodne nezahvalnosti i kroz povredu ličnih podataka što je neprihvatljivo”, zaključio je Zeković. 

Portal Analitika