Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Martinović i Gevesler: Crna Gora i Austrija na zajedničkom putu u borbi protiv klimatskih promjena

"Dijelimo iste ciljeve i vrijednosti"

Martinović i Gevesler: Crna Gora i Austrija na zajedničkom putu u borbi protiv klimatskih promjena

Crna Gora i Austrija su na zajedničkom putu u borbi protiv klimatskih promjena, ocijenjeno je na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i austrijske ministarke za klimatsku akciju, životnu sredinu, energetiku, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.

Martinović i Gevesler: Crna Gora i Austrija na zajedničkom putu u borbi protiv klimatskih promjena Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Martinović, koji predvodi delegaciju Vlade Crne Gore na 28. Konferenciji Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (COP28) u Dubaiju, sastao se sa Gewessler na marginama COP-a.

Potvrđena je namjera za daljim produbljivanjem tradicionalno dobrih odnosa dvije države.

Prisustvo zvaničnih delegacija na COP28 potvrđuje spremnost država na sprovođenje konkretnih akcija u pravcu ispunjenja ciljeva Pariskog sporazuma. 

Austrija prepoznaje i pozdravlja napore koje Crna Gore ulaze u oblast klimatskih promjena i zaštite životne sredine, u cilju zatvaranja Poglavlja 27. 

Ministar Martinovic iskazao je zadovoljstvo što dijelimo iste ciljeve i vrijednosti, koje je 44. Vlada postavila visoko na svojoj Agendi.

Austrija je ponudila dalju saradnju i tehničku i ekspertsku pomoć, posebno u oblasti upravljanja otpadom i klimatskim promjenama, ističući važnost razvoja softvera za informacioni sistem proširene odgovornosti proizvođača.

Takođe, naznačila je značaj regionalne saradnje i projekata koje sprovode sa namjerom da pomognu lokalnim zajednicama da se adaptiraju ili mitiguju rizike klimatskih promjena.

Ministarka Gevesler pozvala je ministra Martinovića da uzme učešće na ministarskoj koferenciji TRATOLOW projekta, koja će se održati u Beču, na proljeće sljedeće godine.

Portal Analitika