Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • LP: Pitanje je vremena kad će se istraga proširiti na nalogodavce i inspiratore genocida u Srebrenici

LP: Pitanje je vremena kad će se istraga proširiti na nalogodavce i inspiratore genocida u Srebrenici

I iz Liberalne partije oglasili su se povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, pri čemu su naveli kako se time otvara put da se negiranje genocida pravno sankcioniše.

LP: Pitanje je vremena kad će se istraga proširiti na nalogodavce i inspiratore genocida u Srebrenici Foto: Liberalna partija
Portal AnalitikaIzvor

"To će, kažnjavanjem onih koji ga svojim otvorenim istupima negiraju, te zapravo podržavaju, uskratiti takvu mogućnost. Drugo, omogućiće se da odgovorni vlastodršci, a ne nijedan narod, koji su planirali i svojom politikom huškali na genocid odgovaraju pred svojim ili Međunarodnim sudom pravde u Hagu", poručila je njihova potpredsjednica Jelena Marković.

Ona kaže kako mnogi političari ne znaju šta znači riječ genodcid.

"Primijetila sam da mnogi političari ne znaju šta znači sama riječ genocid, ili manipulacijama pokušavaju da se sakriiju iza svog naroda, sami ga proglašavajuci za genocidni i ako su znali da Rezolucija ne spominje bilo koji narod, već političke elite koje su svojom politikom i mračnom ideologijom dovele do genocida u Srebrenici. Dakle, radi se o pojedincima koji su kreirali takav ambijent", dodala je Marković.

Međunarodni sud pravde u Hagu, kako ona dalje ističe, bavi se međudržavnim sporovima i može da odluči da li su države odgovorne za genocid.

"To Vučić dobro zna i zato je u velikoj panici i napada sve koji podržavaju Rezoluciju o genocidu u Srebrnici. Tragični događaj u Srebrenic je pravosnažno definisao međunarodni sud pravde u Hagu. O tome se ne može više polemisati,a naročito osporavati. Naravno da ovaj Sud može okriviti vlasti ili državu (a ne narod) za genocid jer je jasno da se ne može dešavati bez političkih i ideoloških odluka. Tako da je samo pitanje vremena, poslije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kada će se proširiti istraga na druge učesnike - nalogodavce i inspiratore ovog genocida. To je pravi motiv protivljenja vlasti Srbije", kazala je, između ostalog, Marković.

Portal Analitika