Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Lovćenske straže: Lideri suverenističkih stranaka pod hitno da iznađu model za odlaganje ili bojkot popis

"Lišeni jednostranih nadmetanja"

Lovćenske straže: Lideri suverenističkih stranaka pod hitno da iznađu model za odlaganje ili bojkot popis

Demokratska partija socijalista se obratila komesaru za ekonomiju Evropske komisije gospodinu Paolu Gentiloniju i generalnoj direktorki EUROSTAT-a gospođi Mariani Kotzevoj ukazujući na pojedine elemente koji mogu ugroziti ovaj, za državu izuzetno značajan, procesPopisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Lovćenske straže: Lideri suverenističkih stranaka pod hitno da iznađu model za odlaganje ili bojkot popis Foto: Lovćenske straže
Portal AnalitikaIzvor

“Demokratska partija socijalista je to uradila na argumentovan i kvalitetan način i tu nema zbora.Međutim Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ smatra da su se predhodno lideri svih političkih stranaka i njihovimenadžeri trebali usaglasiti stavove po tom pitanju i nakon toga izaći pred međunarodnu i crnogorsku javnost sa jedinstvenim detaljno obrazloženim stavom o neophodnosti odlaganja planiranogPopisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Na istovjetan način to su trebala utaditi nevladina udruženja kojima je ova tema bliska programskim opredjeljanjima što bi u snakom slučaju dalo na značaju”, naveli su iz Lovćenskih straža.

Kako dodaju, poučeni dosadašnjim primjerima djelovanja i/ili nepoštovanja preporuka međunarodne zajednice, računaju da će komesar Paulo Gentilonijispred Evropske komisije i generalna direktorka EUROSTAT-a gospođa Mariana Kotzevoj dostaviti mišljenje sa Preporukom bez konktretnog stava o poštovanju obaveznosti održavanja ili odlaganja popisa.

“Međutim bilo kakav stav Evropske komisije i/ili EUROSTAT-a u koliko bude na fonu odlaganja planiranogPopisa stanovništva, domaćinstava i stanovaneće biti ispoštovan od strane Vlade Crne Gore. Na ovakav naš stav nam ukazuju: već postojeće preporuke međunarodnih organizacija da popis ne treba sprovoditi u izbornoj godini,a podsjetili bi i na stavVenecijanske komisije iz maja 2021. o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori, kao i na potpisivanje Ugovora 3 avgusta 2022između Vlade Crne Gore i Crkve Srbije nezavisno od činjenice da Presuda koju je donio sud u Parizu ukazuje da je Crkva Srbijeodgovorna za zločine genocida i etničkog čišćenja što nije bio ograničavajući faktot za Vadu Crne Gore da potpiše ovaj ugovor koji je veleizdajnički čin, i mnoge druge stuacije kada ih je Vlada Crne Gore ignorisala”, kazali su.

Kako dodaju, Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ računa da će Srpski svetosavski klero-nacionalistibiti uporni da se popis održi od 1. do 15. novembra i pored preporuka međunarodnih organizacija da popis ne treba sprovoditi u izbornoj godini,da je Vlada faktički izgubila legitimitet,kao i nezavisno od stava Evropske komisije i/ili EUROSTAT-a.

“Shodno navedenoma a u smjeru preventivnog djelovanja Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ poziva lidere suverenističkih političkih stranaka i njihove menadžere da lišeni jednostranih nametanja rješenja pod hitno usaglase stavove i iznađu model za odlaganje i i/li bojkot popisa kada bi javno pozovali svoje članstvo na podršku”, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika