Zdravlje

Ljekari otkrivaju kako ishrana može uticati na životni vijek

Mnogo je faktora koji utiču na dugovječnost, a zdrava ishrana je jedna od njih. Prema riječima dr Širin Kasam, decenijama već znamo da zdrava ishrana može pozitivno uticati na životni vijek i zdravlje.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
N1 ZagrebIzvor

„Plave zone su djelovi svijeta u kojima ljudi žive najduže i najzdravije. Oni imaju najveću koncentraciju 100-godišnjaka“, objašnjava on. Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki.

Ishranu stanovnika tih djelova svijeta karakteriše visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki. Ove namirnice bogate hranljivim materijama su povezane sa manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju dugovječnost, kao što su bolesti srca ili moždani udar.

„Plave zone dijele ishranu koja je pretežno ili isključivo zasnovana na biljkama, sa naglaskom na konzumaciji pasulja kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije su potvrdile da je prelazak na biljnu ishranu u bilo kom uzrastu koristan“, kaže dr Kasam.

Naime, ishrana zasnovana na biljkama je puna hranljivih materija, poput vlakana, polifenola, vitamina, minerala i stotina fitokemikalija, koje zajedno rade na smanjenju rizika od hroničnih stanja promovišući bolje zdravlje crijeva, smanjujući upale i poboljšavajući regulaciju glukoze.

Biljna ishrana najzdravija

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine takođe naglašava pozitivne efekte biljne ishrane na dugovječnost. Istraživački tim je otkrio da prelazak na biljnu ishranu sa 20 godina može produžiti životni vijek za 10,7 godina kod žena i 13 godina kod muškaraca. Pokazalo se da se najveća korist javlja uz konzumaciju više mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova.

Iako je ono što uključuje ishrana plave zone najvažnije, hrana koju treba izbjegavati takođe igra važnu ulogu. Hrana koja se jede rijetko ili nikada ne sadrži dodanu masnoću, so, šećer ili konzervanse.

Drugim riječima, nemojte jesti prerađenu hranu, slatke poslastice, rafinisane ugljene hidrate, crveno i prerađeno meso, gazirana pića, sokove i energetska pića.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.