Društvo

Šelzi: Vidjećemo šta ćemo sa Đukanovićem

Izvor

Šelzi je Danu rekao da je "italijansko tužilaštvo odlučno da postupak dovede do kraja i da će se, u svjetlu novih okolnosti, sagledati slučaj".

- Problem u ovakvim slučajevima je što dolazi do zastarijevanja, jer je prošl odosat vremena od izvršenja djela. Imali smo i izmjene zakonskog okvira, tako da sada treba sagledati cijeli slučaj i vidjeti šta je moguće - rekao je Šelzi.

Vijesti pišu i da italijanski tužilac kazao "da je sve neizvjesno", ali i da ne može "iz profesionalnih razloga podijeliti detalje u vezi sa planovima oko optužbi protiv Đukanovića". Kada je riječ o promjenama zakona, Šelzi je nezavisnom dnevniku rekao da su oni pooštreni u posljednjih par godina.

- Međutim, pravilo je da se u obzir uzimaju zakoni koji su bili na snazi u vremenu na koje se odnosi tužba - rekao je on, pojašnjavajući da bi to značilo da u slučaju Šukanovića slučaj može da zastari za kraće vrijeme nego što je to slučaj prema zakonima koji su danas na snazi.

On je dodao da, kada su u pitanju optužbe za mafijaško udruživanje, presudno je da li se radi o saučesništvu u mafijaškoj organizaciji ili u vođstvu, s obzirom da je vrijeme zastarijevanja dosta duže u slučaju predvođenja mafijaških organizacija. Šelzi, ipak, za Vijesti nije htio da optvrdi da li bi u tom slučaju Đukanovića slijedilo pravilo koje važi za šefove kriminalnih organizacija ili za članove.

Portal Analitika