Svijet

"Znak koliko je ozbiljna trenutna kubanska ekonomska kriza"

Kuba prvi put traži pomoć UN zbog nestašice hrane

Vlasti na Kubi su prvi put ikada zatražile pomoć od Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) zbog nestašice hrane u toj ostrvskoj zemlji što je znak koliko je ozbiljna trenutna kubanska ekonomska kriza, javlja BBC.

Kuba prvi put traži pomoć UN zbog nestašice hrane Foto: Pixabay
AgencijeIzvor

WFP je saopštio da su primili zvaničan zahtjev kubanske vlade za pomoć u obezbjeđivanju mjesečne isporuke od jednog kilograma mlijeka u prahu djeci mlađoj od sedam godina.

Osim nestašice mlijeka, gorivo i zalihe ljekova su takođe na izmaku.

WFP je ranije rekao da je već počeo sa isporukama mlijeka u prahu toj ostrvskoj zemlji.

Nestašica mlijeka se od tada pogoršala, a ministarka unutrašnjih poslova Betsi Dijaz upozorila je ranije ovog mjeseca da su isporuke za djecu uzrasta od šest mjeseci do dvije godine odložene.

Nestašica goriva dovela je do otkazivanja godišnje prvomajske parade prošle godine.

Mlijeko u prahu i druge osnovne životne namirnice se obezbjeđuju Kubancima po subvencionisanim cijenama kroz racionisanje, ali kašnjenja i nedostatak zaliha su uobičajeni, posebno u vremenima ekonomskih poteškoća.

Sistem je uspostavljen 1962. godine od strane tadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra nakon što su SAD nametnule sankcije Kubi koje su još uvijek na snazi i koje su su samo povećale nestašice dobara.

Kubanska vlada krivi te američke sankcije za loše stanje njene ekonomije i česte nestašice, ali kritičari kažu da iza trenutne ekonomske krize koja je najgora u posljednjih trideset godina stoji loša politika vlade.

Portal Analitika