Abiznis

Potpisan multilateralni sporazum između Akreditacionog tijela Crne Gore i Evropske kooperacije za akreditaciju

Krulanović: Potpisivanje Sporazuma kruna dosadašnjeg rada Akreditacionog tijela Crne Gore

Akreditaciono tijelo Crne Gore (ATCG) potpisalo je multilateralni sporazum sa Evropskom kooperacijom za akreditaciju (EA), kojim je potvrđeno da je ATCGu ekvivaletnom položaju sa nacionalnim akreditacionim tijelimadržava Evropske unije. 

Krulanović: Potpisivanje Sporazuma kruna dosadašnjeg rada Akreditacionog tijela Crne Gore Foto: Akreditaciono tijelo Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Direktorka ATCG-a, Anita Krulanović poručila je da potpisivanje sporazuma predstavlja krunu dosadašnjeg rada tog tijela. 

„Ovaj Sporazum je potvrda da smo od samog osnivanja organizovano i strpljivo gradili i unapređivali sistem akreditacije u Crnoj Gori, u skladu sa najboljom evropskom i međunarodnom praksom“, kazala je Krulanović. 

Ona je istakla da je ovaj sporazum važan, prije svega,za Crnu Goru, kao lidera u regionu u procesu evropskih integracija.

„Gdje je Akreditaciono tijelo, u domenu svojih nadležnosti, dalo puni doprinos, naročito kroz poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe, gdje se očekuje da sve nacionalne institucije infrastrukture kvaliteta, pa samim tim i Akreditaciono tijelo,dostignu zahtjevani nivo operativnosti i kompetentnosti“, kazala je Krulanović. 

Predsjednica Komiteta za multilateralni sporazum o priznavavanju jednakosti akreditacije EA, Marija Papaciku ocijenila je da je prihvatanje multilateralnog sporazuma, od velikog značaja za unutrašnje tržište u Evropi.

„U pogledu olakšavanja prekograničnog poslovanja, kao i pokazivanja usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom za proizvode i usluge, čime se doprinosi zaštiti zdravlja, sigurnosti i životne sredine”, istakla je Papaciku.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je potpisivanjem EA MLA Sporazuma domaćim proizvođačima i pružaocima usluga sada olakšan pristup evropskom tržištu, čime su, kako je rekao, značajno uvećane mogućnosti i koristi za crnogorsku privredu. 

“Jačanjem privrede i trgovine stvaraju se pretpostavke za dalji rast crnogorske ekonomije, budući prosperitet društva i bolji kvalitet života svih njenih građana”, poručio je Vuković.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i gosti iz regiona, među kojima i direktor Akreditacionog tijela Srbije, Dragan Pušara, koji je kazao da cijeni napore koje su kolege iz ATCG-a uložile u cilju potpisivanja ovog sporazuma. 

„Ovaj sporazum nije samo formalnost. On predstavlja čvrstu vezu između naših akreditacionih tijela i svih akreditacionih tijela potpisnika ovog sporazuma i potvrđuje našu posvećenost zajedničkom cilju - unapređenju kvaliteta i bezbjednosti proizvoda i usluga. Primjena standarda u prvom trenutku možda izgleda nevažno za naše svakodnevne živote, ali i te kako ima uticaja na bezbjednost objekata u kojima živimo i radimo, zdravstvenu zaštitu koju primamo, kvalitet vazduha koji udišemo, proizvodnju hrane, tekstila, električnih uređaja, dakle na praktično sve proizvode, procese i usluge koje dobijamo“, rekao je Pušara. 

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnica Delegacije EU u Podgorici, Malgorzata Skocinska, predsjednik UO Prof. dr Aleksandar Vujović, prvi predsjednik UO, Prof. dr Zdravko Krivokapić, predstavnici infrastrukture kvaliteta, članovi upravljačkih, savjetodavnih i stručnih tijela ATCG-a, kao i predstavnici akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti.

Portal Analitika