Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Krivokapić o proglašenju nezavisnosti: Tog dana možda je najtačnije da sam bio miljenik istorije

"Na dan kad je obnovljena nezavisnost krenulo se čistog srca na put ka boljoj CG"

Krivokapić o proglašenju nezavisnosti: Tog dana možda je najtačnije da sam bio miljenik istorije

Skupština Crne Gore 3. juna 2006. godine, proglasila je nezavisnost na svečanoj sjednici donijevši Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju nezavisnosti Crne Gore. Istupanjem iz zajedničke države sa Srbijom, Crna Gora je nakon 88 godina ponovo postala nezavisna država.

Krivokapić o proglašenju nezavisnosti: Tog dana možda je najtačnije da sam bio miljenik istorije Foto: Foto: Vlada Crna Gora
RTCGIzvor

Proglas Nezavisnosti prije 17 godina u Skupštini Crne Gore objavili su František Lipka i tadašnji predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić.

Za tu odluku glasali su poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i Građanske partije, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori. Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nijesu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, jer nijesu priznavali rezultate referenduma.

I nakon 17 godina, tadašnji predsjednik Skupštine sjeća se kako je za njega taj dan bio veliki.

"Tog dana možda je najtačnije da sam bio miljenik istorije i tog dana sam osjetio uznesenje, ali to je to kad ne osjećate tijelo, a nemate tremu", prisjeća se Krivokapić.

Na dan kad je obnovljena nezavisnost, Krivokapić kaže, krenulo se čistog srca na put ka boljoj Crnoj Gori. Ipak.

"Ja sam i tada rekao da mislim da sloboda neće znati da pjeva onako kako su sužnji pjevali i tog dana mi je jasno bilo da su pred nama izazovi", kaže Krivokapić.

No, veći je izazov bio pobijediti istoriju i ne ponoviti iste greške.

"Rekao sam ako napravimo istu grešku kao kralj Nikola, koji je vratio kraljevinu, ako lojalnost kruni ne zamijenimo lojalnost državi, ako pojedince ne zamijenimo institucijama, desiće nam se isto što i kralju Nikoli i bojim se da ovih dana mnogi vide da je to bilo tačno da ne kažem proročanski", napominje Krivokapić.

Mnogo je dobrih prilika tokom 17 godina imala Crna Gora, mnogo ih i propustila. Očekivanja su bila velika.

"Ispunila je mnogo više mojih strahova nego očekivanja, ali to ne znači da te strahove nećemo pretvoriti. To je normalno za mnogo zrelije narode. Nijesmo morali kroz to proći, ali smo prošli, jer očigledno da nezavisnost nije prihvaćena od svih", ističe Krivokapić.

Kako 17 godina crnogorskog nezavisnog puta vide oni koji su tada bili narodni predstavnici u Skupštini, ali nijesu bili za tu opciju zbog čega su tog 3. juna izostali sa svečanog proglašenja u parlamentu, nijesmo uspjeli da saznamo. Većina njih i danas je aktivna u politici, pa zbog kampanje koja je u toku, nijesu željeli pred našu kameru.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b boys_neregistrovani
04.06.2023. 06:35

Uz Djukanovica je udario snazan pečat na ponos Crne Gore... Skora necemo imati ljude slicnog profila, svakoji na svoj način... Rankov put i delanje mi je daleko blize, cistije i evropskije ali se ni Djukanovicu ne mogu oduzeti značajni uspjesi u proslosti ali mu se ne moze ni oprati biografija od pogresaka...

0
0
L Labud_neregistrovani
04.06.2023. 03:46

Svi vi koji ste poslije obnove crnogorske države došli na vlast-početni ste krivci za današnje bruke što trpimo mi Crnogorci i oni s kojima od pamtivjeka živimo građanski.Ni silnici ni demokratija svijeta ne mogu nijedan narod i državu krivit što svoje negatore i zlotvore ne prihvata u Skupštinu i Vladu.Ali vi svi od prvog dana ste te zlotvore prihvatili.A samo je jedin razlog-oni vam daju mogućnost pelješat svoj narod i državu i opet opsajati na vlast.Pošto si Krivokapiću ljubitelj istosrije evo ti malo ukratkao.Crnogorci su na bojnom polju očuvali slobodu i skovali svoju priznatu narodnost i državnost Crne Gore-i to kad su na porobljeni Balkan narodi i njihove carevine nestajali i ropstva dopadali.Nama je od postanka država bila građanska-svakom iz regiona u opstanaku vrata su bila otvorena i ljucki ga prihvatili da građanski zajedno živimo ne odričući se vjere i narodnosti-da se zajednički borimo za bolju budućnost

7
0
l ljuma_neregistrovani
03.06.2023. 20:17

taj dan i onda se prosuo

13
3
R Realno_neregistrovani
03.06.2023. 19:09

Mislim da si na Belvederu osetio "uznesenje"...

5
7
N Nerealno_neregistrovani
04.06.2023. 01:16

@Realno_neregistrovani Sve bi ti nas, Crnogorce, "uznosio" da ti moze biti, ali samo sanjaj o tome...

10
1