Moda

Crnogorska dizajnerka o učešću na Harbin Fashion Week gdje je predstavila svoj modni brend

Krgović: Shift modeli kreirani za hrabre žene koje žele osjetiti moć

Sagovornica Analitike ukazuje da se moda danas izgubila u masi, iako je nekada nadahnjivala cijeli jedan pokret. Njeni modeli, kaže, pozivaju žene da obogate svakodnevicu kreativnošću, hrabrošću i jedinstvenošću kako bi dobile moć da budu autentične

Krgović: Shift modeli kreirani za hrabre žene koje žele osjetiti moć Foto: Privatna arhiva
Zilha Kalač
Zilha KalačAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prepoznata po neobičnim i autentičnim modelima, mlada crnogorska dizajnerka Ana Krgović nedavno je predstavila svoju kolekciju i modni brend Shift na Harbin Fashion Week u Kini. 

U razgovoru za Portal Analitika, Krgović kaže da je još za vrijeme studentskih dana aktivno aplicirala za različita takmičenja i da je, iako se suočavala s odbijanjima, uvijek znala da upornost ima ključnu ulogu u postizanju uspjeha. 

Dodaje i da za nju nezamislivo da se bavi nečim drugim u životu, uprkos izazovima koje donosi raznolika modna industrija. 

“Čak i kada sam lutala i istraživala njena područja koja nisu bila bliska mojim interesima, nikada nisam pomislila da odustanem. Bez obzira na sve izazove, stekla sam važno znanje na fakultetima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Poljskoj, te postala jedna od 12 finalistkinja na Lodz Young Fashion 2019. takmičenju. Osvajala sam razna priznanja, uključujući i Gran pri BIG SEE u Ljubljani 2022”, kaže Krgović. 

Do sada je, kako navodi, pohađala različite kurseve, ne samo iz područja mode, već i iz preduzetništva i mnogih drugih disciplina, gradeći širok spektar vještina. 

“To me odvelo do posla u tekstilnoj industriji u Zagrebu, ali sam se, bez obzira na to, u svakoj drugoj državi osjećala kao stranac. Splet okolnosti vratio me u Crnu Goru kako bih dalje razvijala karijeru”, kaže sagovornica Analitike.

Podsjeća da se prije dvije godine prijavila za Fashion Passport European događaj u Sarajevu, gdje je, kaže, shvatila važnost umrežavanja u svom poslu. 

“Nisam ni slutila da će taj događaj u Bosni otvoriti put ka Harbinu. Ambasadorka ovog događaja selektuje dizajnere iz Evrope koji mogu biti interesantni organizatorima iz Kine. Organizatori su poslali sve aplikacije dizajnera, njih preko 70, a kreativni direktor je zbog talenta i kreativnosti odlučio da budem selektovana dizajnerka za deseti Harbin Fashion Week u Kini. Kada su me nazvali i rekli da sam odabrana, osjećaj uzbuđenja trajao je danima”, iskrena je Krgović.

Kreiranje složen i dugotrajan proces 

To je, dodaje, značilo i neprestano šivenje i rad kako bi oblikovala i dovršila kolekciju od dvadeset modela.

Kreiranje jedne Shift kreacije je, kaže, složen i dugotrajan proces koji počinje opsežnim istraživanjem kako bi stvorila čvrstu osnovu za svoje ideje. 

“Realizacija ideje u prostoru igra ključnu ulogu, ali jednako važan korak je i neizostavno eksperimentiranje kako bih pronašla najbolja rješenja za svoje zamisli. Ponekad se suočavam s izazovima kada ono što zamislim nije lako izvodljivo, što me motiviše da posvetim dodatno vrijeme eksperimentiranju i pronalaženju optimalnih rješenja”, navodi Krgović. 

HAIN0936

Proces pronalaženja odgovarajućih materijala je, napominje ona, dugotrajan, pa često odlučuje da dizajnira print na tekstilu. 

“Ovo mi pruža slobodu dizajniranja tekstila, omogućavajući mi oblikovanje cijelog svijeta prema sopstvenim vizijama. Konstruisanje temeljnih krojeva zahtijeva tehničko znanje, kreativnost i vještinu. U toku procesa, nekad izrađujem probna platna kako bih testirala sve elemente svojih ideja, ali mi u tome pomaže program za 3D oblikovanje”, kaže Krgović. 

Kreativnost se ne može forsirati 

Dodaje i da se kroz stvaralački proces povremeno izoluje kako bi se potpuno posvetila radu, isključujući sve što nije povezano s trenutnim stvaralačkim procesom. 

“Potvrda dolazi tek nakon nekog vremena. Vremenom sam shvatila važnost davanja prostora slobodnoj energiji kako bi se iskazala u pravom trenutku. Ne mogu uvijek biti kreativna, a naučila sam da se kreativnost ni ne može forsirati. Uprkos želji za ubrzanjem procesa, naučila sam da je ključno priznati da kreativnost ima svoje vrijeme i da je važno dopustiti da se slobodna energija ispolji kada je spremna”, naglašava Krgović. 

Sagovornica Analitike priznaje da joj šivenje i nije omiljeni posao jer je, kaže, iscrpljujući.

HAIN1471

“Nadam se da ću uskoro pronaći odgovarajuće saradnike koji će mi pomoći u tom segmentu. Saradnja s kvalitetnim stručnjacima može ne samo olakšati fizički naporan rad već i dodati vrijednost mom kreativnom procesu”, navodi Krgović. 

Napominje da je za sve potrebna hrabrost i preuzimanje rizika.

“Uprkos tome, vjerujem da hrabrost u stvaralaštvu donosi autentičnost i dubinu, što je glavna poruka koju nosi Shift”, ističe Krgović.

Modeli za hrabre i ekološki osviješćene žene

Shift modeli su, kako kaže, kreirani za hrabre žene koje žele osjetiti moć - da budu posebne i drugačije. 

“Namijenjeni su ženama koje cijene individualnost, umjetnost i kreativnost, te su svjesne da je odjeća naša druga koža, sredstvo koje omogućava izražavanje sopstvenog identiteta i mišljenja”, poručuje ona. 

Dodaje da su njeni modeli namijenjeni i ženama koje su ekološki osviješćene ili teže prema tome, što dodatno naglašava održivost njenih kreacija.

HAIN1480

“One koje se ne uklapaju u uniformisanost i jednoličnost koje društvo nameće. Čini se da se, kao nikada do sada, moda izgubila u masi i vjerujem da je uvijek bila više zanimljiva nego sada. Nekada je nadahnjivala cijeli jedan pokret, ili ga sama stvarala. Danas imamo nešto drugačije stanje zbog sve brže globalizacije. Moji modeli pozivaju žene da obogate svakodnevicu kreativnošću, hrabrošću i jedinstvenošću kako bi dobile moć da budu autentične, jer je autentičnost jedini put do istinskog pronalaska sebe”, naglašava Krgović. 

Vjerujem da će moj rad privući globalnu publiku 

Planovi naše sagovornice uključuju i prisustvo na sajmu u Milanu, gdje se nada saradnji s odgovarajućim partnerima koji će pomoći u podizanju brenda na veći nivo. 

“Takođe, planiram uskoro da pokrenem i web shop. Plasman proizvoda na domaće i međunarodno tržište ključan je za dalji razvoj brenda. Sa sviješću o potencijalu koji globalno tržište pruža, vjerujem da će moj rad privući širu publiku na globalnom nivou”, zaključuje Krgović. 

Portal Analitika