Svijet

Kremlj: Dolazak trupa iz Poljske na rusko-finsku granicu je prijetnja

Kremlj je, komentarišući medijske navode da Poljska planira poslati „trupe“ na granicu Finske sa Rusijom, saopštio u srijedu kako bi takav potez mogao da podstakne napetosti i da bi ga Rusija doživjela kao prijetnju, prenosi agencija Reuters.

Kremlj: Dolazak trupa iz Poljske na rusko-finsku granicu je prijetnja Foto: Reuters
AJBIzvor

Poljska je poslala „tim vojnih savjetnika“ u Finsku, kao odgovor na „službeni zahtjev za savezničku podršku u suočavanju sa hibridnim napadom na finskoj granici“, objavio je šef poljskog Kancelarije za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera u objavi na platformi X.

„Tim vojnih savjetnika na licu mjesta će ponuditi svoje iskustvo kada je riječ o sigurnosti granica, takođe u operativnom smislu”, naveo je on.

Reuters podsjeća kako je Finska zatvorila svoju granicu sa Rusijom nakon iznenadnog talasa dolazaka izbjeglica i migranata za koji je Helsinki rekao da ga je orkestrirala Moskva, što je Rusija demantirala.

Na upit Reutersa, finske su vlasti odgovorile da nisu odmah znale za takve planove i da ne mogu komentarisati. Finski predsjednik Sauli Niinisto, koji je 20. i 21. novembra posjetio poljskog kolegu Andžeja Dudu u Varšavi, nije bio odmah dostupan za komentar.

U razgovoru sa novinarima, portaparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je, na upit da prokomentariše moguće premještanje poljske vojske na granicu: „Ovo je apsolutno suvišna mjera za osiguranje granice, jer tamo nema prijetnje.”

„Finci moraju biti jasno svjesni da će to predstavljati prijetnju za nas – povećanje koncentracije vojnih jedinica na našim granicama“, dodao je on, kao i da bi „svako planirano raspoređivanje bilo bi ničim izazvano i neopravdano“.

Peskov je naveo, prenosi Tanjug pozivajući se na ruski TASS, kako „nema sukoba kao takvog“.

„Finskoj niko i ništa ne prijeti i u ovom slučaju ovo je svakako apsolutno pretjerana mjera osiguranja granice. Ovo je apsolutno ničim izazvana i neosnovana koncentracija oružanih jedinica na granici sa Rusijom“, naglasio je on.

Kako je istakao portparol predsjednika Rusije, „tenzije se mogu pojaviti upravo zbog gomilanja dodatnih jedinica na granici”.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije danas da je Rusija primila notu Finske o svojoj odluci da zatvori i posljednji granični punkt od 30. novembra.

Portal Analitika