Baština

Biseri crnogorske kulturne baštine

Krasi je najlepši zvonik na istočnoj obali Jadrana: Crkva Gospe od Rozarija u Perastu

Crkvu je podigao Andrija Zmajević 1678. godine kao svoj mauzolej

Krasi je najlepši zvonik na istočnoj obali Jadrana: Crkva Gospe od Rozarija u Perastu Foto: PA
Ivan KERN
Ivan KERNAutor
Portal AnalitikaIzvor

Palata čuvene peraške porodice Zmajević smještena je u sredjem dijelu Perasta. Poznata je još kao Biskupija, jer je podigao Andrija Zmajević, barski nadbiskup, 1664. godine. U neposrednoj blizini palate nalazi se skladno oblikovana Crkva Gospe od Rozarija.

To je zapravo bio mauzolej Andrije Zmajevića, koji je tu sahranjen 1694. godine. Kako se može pročitati u literature, mauzolej Zmajevića čuva vrhunske domete Zlatnog vijeka Perasta. 

rozap2

Po mnogima pravi mali biser Zlatnog vijeka urbane cjeline Perasta je upavo Crkva Gospe od Rozarija koju krasi najlepši zvonik na istočnoj obali Jadrana. 

Urbana cjelina Perasta predstavlja najcjelovitiji i stilski najčistiji kompleks baroknih građevina na istočnoj obali Jadrana što ga čini spomenikom kulture od izuzetnog značaja za crnogorsku kulturnu baštinu. Kao takva urbana cjelina Perasta zakonom je zaštićena od 1962. godine.

rozap3

Stotinak uskih stepenika vodi do Crkve Gospe od Rozarija iz 1678. godine, koja je spoj baroka i renesanse, a odakle se sa vidikovca pruža neponovljiv pogled na Verige i zaliv. Krilati zmaj, grb Zmajevića, dominira na portalu Crkve koja se nalazi u blizini palate Zmjevića.

Crkvu Gospe od Rozarija podigao je Andrija Zmajević 1678. godine kao svoj mauzolej. Osobenost ove građevine je da se na crkvi kao i na zvoniku i na palati prepoznaju stilske karakteristike renesanse i baroka, što je svrstava među rjeđe arhitektonske sklopove našeg podneblja tog vremena. 

rozap4

Pored crkve se nalazi vitki osmougaoni zvonik koji se ubraja među najljepše na Jadranskoj obali, a pretpostavlja se da je urađen po nacrtima Andrije Zmajevica. Građen je od 1690. do 1694. godine. Taj harmoničan oktogonalni zvonik sa naglašenim horizontalnim vijencima, portal sa grbom Zmajevića (krilati zmaj), kao i mermerni oltar, lijep su primjer skladnog prožimanja baroka i još sasvim neugašene renesansne tradicije Perasta. 

rozap5

Zvonik je visok pet spratova, sa graduiranim otvorima. Iz osmougaone osnove završava se sa elegantnim piramidalnim krovom. Odlikuje ga precizna obrada kamena korišćenog za gradnju što mu daje na ljepoti i jedinstvenosti.

U Crkvi Gospe od Rozarija nalazi se grob barskog nadbiskupa Andrije Zmajevića (1624– 1694), jedne od najvažnijih ličnosti klasičnog Perasta. 

Portal Analitika