Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Korifej teatar prekida saradnju s Nikšićkim pozorištem: Svrstali ste se na stranu diskriminacije i ugnjetavanja

Poručili da će odluka važiti dok god Janko Jelić obavlja funkciju umjetničkog direktora pozorišta

Korifej teatar prekida saradnju s Nikšićkim pozorištem: Svrstali ste se na stranu diskriminacije i ugnjetavanja

Kolašinsko nevladino udruženje Korifej teatar prekida svaku vrstu saradnje sa Nikšićkim pozorištem zbog cenzurisanja predstave "IzloŽene". U mejlu upućenom direktoru Radinku Krulanoviću, u tom NVU kažu da će njihova odluka važiti dok god Janko Jelić obavlja funkciju umjetničkog direktora pozorišta.

Janko Jelić Foto: Privatna arhiva
Janko Jelić
Portal AnalitikaIzvor

„Poštovani, kao udruženje koje svoje staralačke kapacitete stavlja i u funkciju borbe sa ozbiljnim društvenim problemima, u koje spada diskriminacija žena i nasilje nad ženama u Crnoj Gori, ovim putem vas obavještavamo da su stavovi vašeg umjetničkog direktora u vezi cenzurisanja predstave "IzloŽene" (Scena BUNT) u potpunosti neprivatljivi i da do prestanka mandata g-dinu Jeliću naše udruženje prekida svaku vrstu saradnje sa vašom kućom“, navedeno je u obraćanju Korifej teatra Nikšićkom pozorištu.

lako je u međuvremenu predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević preuzeo ingerencije umjetničkog rukovodioca i obećao da će izmijeniti repertoarsku politiku Jelića, predstavljajući njegov rigidni stav kao izvršnu platformu za razoj dijaloga (te nizom aktivnosti preporoditi sadašnji diskurs u obilje razumijevanja i podrške), ta objava ih je, kako su rekli u Korifej teatru, još više udaljila od mogućnosti saradnje sa vašom ustanovom.

„Slično je danas uradila i vaša uprava, predstavijajući neprivatijive stavove kao principe estetičnsti, čime se svrstala na stranu diskriminacije, nasilja i ugnjetavanja. Na to su ukazali i mogi stručnjaci i ustanove ovih dana, pa i sam Ombudsman i MUP“, naglašeno je u mejlu. 

Nikšićko pozorište: Postupak umjetničkog direktora dobio tendenciozna tumačenja, njegov stav utemeljen na estetskim principima
5
Nikšićko pozorište: Postupak umjetničkog direktora dobio…
12.04.2024 14:08
 
Predstava „IzloŽene“ ipak će biti izvedena u Nikšićkom pozorištu: Kovačević tvrdi da je problem nastao u komunikaciji
21
Predstava „IzloŽene“ ipak će biti izvedena u Nikšićkom…
11.04.2024 14:49

Korifej teatar je Nikšićkom pozorištu poželio brz oporavak i povratak na kolosjek koji, kako su rekli, prije svega građani Nikšića zaslužuju, a nezavisna scena u Crnoj Gori priželjkuje.

I Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju odlučilo je da, zbog diskriminatornog stava prema predstavi IzloŽene, prekine saradnju sa Nikšićkim pozorištem sve dok njegov umjetnički direktor bude Janko Jelić.

NVU Bunt Scena pokrenula je peticiju za smjenu Jelića. 

Vrijeme je za borbu protiv diskriminacije: Bunt scena pokrenula peticiju za smjenu umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta
5
Vrijeme je za borbu protiv diskriminacije: Bunt scena…
12.04.2024 12:41
 
Zetski dom prekinuo saradnju sa Nikšićkim pozorištem: Otkazali predstavu i promociju knjige, neće sarađivati dok je Jelić umjetnički direktor
5
Zetski dom prekinuo saradnju sa Nikšićkim pozorištem:…
11.04.2024 15:16

 

Portal Analitika