Politika

Završeno kontrolno saslušanje o prikupljanju informacija od Amfilohija iz 2020.

Danas govorila Maja Jovanović, zaključci Odbora naći će se i na plenumu

Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu završeno je kontrolno saslušanje povodom slučaja prikupljanja informacija od bivšeg mitropolita SPC Amfilohija u CB Podgorica u junu 2020. godine.

Danas govorila Maja Jovanović, zaključci Odbora naći će se i na plenumu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, tokom prethodnog dijela kontrolnog saslušanja, prije dva dana, o tom su slučaju govorili predstavnici SPC, Uprave policije, institucije Ombudsmana, te tužilac kojem je tada bio povjeren pomenuti slučaj.

Danas je pred članovima Odbora, između ostalih, bila i vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović.

"Na prethodnom dijelu sjednice, u sklopu jednog od najuspješnijih kontrolnih saslušanja, došli smo do značajnih i skandaloznih informacija o tome kako su postupali organi vlasti, izlažući ponižavajućem postupanju čovjeka od 82 godine, bez ikakvog zakonskog osnova. Došli smo do dokumentacije koja ukazuje na kriminalno postupanje prema mitropolitu Amfilohiju", istakao je Momo Koprivica (Demokrate).

Jovanović: Mišljenje Ombudsmana uvjerava u ispravnost odluke ODT da formira predmet

Nakon njega, obratila se Maja Jovanović, koja je podsjetila kako 2020. godine nije bila na aktuelnoj dužnosti.

"Sa ove vremenske distance nije uputno govoriti o konkretnom predmetu. Iz tih razloga, ne mogu biti upoznata sa svim detaljima, ali sam tražila detaljno izjašnjenje od ODT u Podgorici, a nakon toga zatražila od njega da razmotri da li da formira predmet", poručila je ona.

Rekla je kako je analizirala mišljenje Ombudsmana koje, kako je dodala, "dodatno potkrjepljuje ispravnost odluke ODT Podgorica da formira predmet".

"Informisana sam od rukovodioca ODT Podgorica da je postupajući tužilac već uputio pozive za prikupljanje obavještenja u vezi sa ovim predmetom", dodala je.

Bulatović: To je bilo mučenje nosioca demokratskog bunta u Crnoj Gori

Predrag Bulatović (DF) ocijenio je kako je privođenje Amfilohija bilo samo jedan u nizu pritisaka na njega.

"To je jedan od niza pritisaka, torture i mučenja nosioca demokratskog bunta u Crnoj Gori koji je godinama trajao", rekao je on.

Bulatović je poručio i kako treba obratiti pažnju na navode tadašnjeg tužioca Nikole Boričića, koji je na prethodnom dijelu kontrolnog saslušanja kazao kako je bio izložen pritiscima.

Jovanović: To o pritisku kolege svodi se na priču iz kafane, meni je to neozbiljno

Povodom navoda o pritiscima, ukoliko Odbor uputi inicijativu, VDT će se baviti i time, odgovorila mu je Jovanović.

"Što se tiče pritiska od kolege koji se pominje, to bih ja svela na priče iz kafane dva tadašnja prijatelja, u kojoj kaže "rekao mi je da ne talasam", ne znam ni u kom kontekstu mu je to rekao, ja to ne bih komentarisala, meni je to neozbiljno", odgovorila je ona povodom Boričićevih navoda da mu je Dražen Burić u kafani preporučio da "ne talasa".

Bulatović: U kafanama se stvari i rješavaju

Bulatović joj je odgovorio kako to možda jesu priče iz kafane, ali da su za njega to "priče izrečene na kontrolnom saslušanju, u kontekstu pritisaka koji postoje".

"Znamo šta je rađeno u prošlom periodu, imamo eroziju pravnih odnosa zbog tužilaštva... Stvar koju svako zna je da se upravo u kafanama stvari rješavaju", dodao je.

Boričić: Upoznao sam Stankovića sa dešavanjima povodom saopštenja

Boričić je, odgovarajući na pitanje Moma Koprivice, kazao kako je o čitavom slučaju Amfilohijevog zadržavanja obavijestio telefonskim putem tadašnjeg vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

"Jeste li ga informisali o tome da Vam je sugerisano da Vi potpišete saopštenje (a ne tužilaštvo) i se iz njega skloni rečenica u kojoj se pominje Uprava policije", upitao ga je Koprivica.

Boričić je na to kazao kako se sjeća da je tadašnja savjetnica za odnose sa javnošću Dragana Unković učestvovala u sastavljanju saopštenja i da je bila upoznata sa situacijom.

"Portparolka je bila državna tužiteljka Milica Mandić, a o tome sam obavijestio Ivicu Stankovića. Meni je u tom momentu samo bilo bitno da izađe saopštenje, da zaštitim sebe. Upoznao sam Stankovića, ne mogu se sjetiti detalja", kazao je on.

Ponovio je da na sve događaje od tada danas gleda kao na pokušaje opstrukcije njegovog rada.

Pavićević: Sramota me je tog čina

Srđan Pavićević (Crno na bijelo) poručio je da mu je tema bitna jer govori o aktu koji "svjedoči mnogo više o nama kao društvu i o poštovanju naše kulture i nasljeđa".

"Ovaj način kako su oni tretirali čovjeka od 82 godine je sasvim jasna legitimacija njihovog obrazovanja, vaspitanja i građanske i profesionalne pristojnosti. To je toliko veliki prekršaj da dalje o tome ne bih mogao da pričam", rekao je on.

Rekao je kako ga je sramota tog čina.

"Problematičan je i odnos prema jednom crkvenom velikodostojniku, koji je mogao da bude takav jedino ako su suviše nevaspitani ili suviše politički ostrašćeni. Možete li zamisliti šta bi se dogodilo da u stanici na Tiburtinu u Rimu papu stave u hodnik ili u kancelariju da čeka pet sati da bude ispitivan", dodao je on.

Šljivančanin: Amfilohije bio jedan od najvećih ambasadora Crne Gore

Sveštenik SPC Mirčeta Šljivančanin kazao je kako je Amfilohije bio "jedan od najvećih ambasadora Crne Gore u svijetu i onih istinskih vrijednosti kojima se ona može dičiti kroz istoriju".

"Postoji kontinuitet progona koji je dobio naročit zamah kada je donijet diskriminatorni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ali i prije toga je najavljivan takav odnos prema SPC kroz partijske kongrese, kada je jedna sekularna stranka u program stavila da će direktno da se bavi regulisanjem pitanja crkve", kazao je on.

Na kraju današnje sjednice, naglašeno je da će zaključci odbora biti pred plenumom.

"U planu je da ide tim putem, da ne stane na ovome, jer će ovo kontrolno saslušanje tek tada dobiti pun efekat", istakao je Koprivica.

Podsjetimo, Amfilohije je saslušavan 22. juna 2020. godine nakon što je SPC dan ranije organizovala javni skup u Podgorici, uprkos mjerama borbe protiv koronavirusa koje su tada bile na snazi. No, tom prilikom je nekadašnji mitropolit SPC zadržan u CB duže od pet sati, a članovi Odbora žele da ustanove da li je tom prilikom došlo do kršenja njegovih ljudskih prava.

Saslušanje trajalo pet sati, biće nastavljeno; Boričić kazao kako su na njega vršeni brojni pritisci
61
Saslušanje trajalo pet sati, biće nastavljeno; Boričić…
15.11.2022 16:30


Portal Analitika

Komentari (21)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Morski
19.11.2022. 05:22

Pop koji vrijeđa sve živo i mrtvo u državi, pop koji krčmi i prodaje crkvenu zemlju a na drugoj strani organizuje proteste pod parolom NE DAMO SVETINJE, pop koji se bavi politikom i poslovima koji nemaju nikakve veze sa vjerom i crkvom, pop koji u doba globalne pandemije okuplja desetine hiljada ljudi i organizuje javna okupljanja širom CG ????? Pored svega ovoga nikada nije dobio niti prekršajnu a kamoli krivičnu prijavu koju je po slovu Zakona morao zaslužiti !!! Koprivica, Bulatović i Pavićević: što god da vam neko napiše i kako god da vas okarakteriše MALO BI VAM BILO !!! Moglo bi biti da ste prsli i da ne znate što govorite. Ali prije mislim da ste BEZOČNI do krajnjih granica do kojih je to moguće biti u inače izvitoperenom crnogorskom društvu !!! Ako imate imalo sasvjesti ovo što ste izlajali uzmite i pročitajte za 10-15-20 godina !!! Po kojem Zakonu i osnovu se na zvanično kontrolno saslušanje poziva pop Šljivančanin ? Može jedino kao privatno lice iz razloga što njegova organizacija NIJE REGISTROVANA U CG !!! Što se toga nijeste zastiđeli vas trojica ???

2
0
E Emina_J
18.11.2022. 12:47

" Završeno kontrolno saslušanje o prikupljanju informacija od Amfilohija iz 2020. " ... Da li ce se ici dalje u istrazi , kako je nakon razmirica sa Beogradom , iznenada zavrsio sa Covid virusom u bolnici , gdje je i preminuo usamljen , jer vidjeli smo setnje hodnicima , a on izolovan i dostupan za iznenadjujuce pojedince i to " bez ", ostavljenog testamenta ...!!

17
1
P PopMacaNaSiljak_neregistrovani
18.11.2022. 12:18

Dr srcani,svakim javljanjem prosipa mudrorije..A skamenjenog srca cuti o euro "pozajmici" od Loba i onih 55 inca..Da ima obraza ne bi medju narod,a kamo li na tv..A tek Pedja -nacinale:"Od danas nijesam Crnogorac",rece Pedja u 55 -oj godini zivota ( i dobro unovci svoj nacionalni transfer) i iznova potvrdi ono Momirovo:najgora osoba koju je upoznao na politickoj sceni(Momir je politicki stvorio Pedju,pa zna na sto je ispao taj skart).

18
1
S SvetiPorfirije_neregistrovani
18.11.2022. 12:07

Od ovog privodjenja Djedu nije nista bilo...I dalje je kadio po CG...Smislenije bi bilo da se Odbor pozabavio kako je lijecen I ko je dao nalog:"ne smije prezivjrti koronu"..Zato kontrolno saslusanje za Jelku ...

21
0
z zacudjena_neregistrovani
18.11.2022. 11:48

Kuku lele kakvih mi imamo budala!!!!!!!

22
1
H HowYesNo_neregistrovani
18.11.2022. 11:45

Zamislite da Papa prošeta po Rimu, kaže Italijanima da su kopilad i volovi i da Italija treba da postane pokrajina Francuske.

29
1
C CG_neregistrovani
18.11.2022. 11:43

Zamislite da Papa negira Vatikan

27
1
L Leka_neregistrovani
18.11.2022. 11:43

Pavićeviću, zapitaj se, imaš li ti obraza da bi se od bilo čega mogao zastiđet?

27
1
B Bysi_neregistrovani
18.11.2022. 11:39

Pavićeviću gluplje poređenje davno nije bilo na politčkoj sceni..

25
1
B Brat_neregistrovani
18.11.2022. 11:28

Da je normalne drzave, pop Risto Radovic je prije mnogo godina trebao biti uhapsen i na mnogo godina utamnicen, i onda bi u zatvoru dobio priliku da se oslobodi politike i pocne baviti Bogom. Ako je u njega uopste vjerovao. A mislim da nije. Pozdrav od "ekstremiste"...

34
1
Z Zora_neregistrovani
18.11.2022. 11:28

Papa u Rimu nije četnik, zato ga nemožeš upoređivati sa običnim balkanskim klerofašistom koji kune druge 3000 puta, a pogladaj šta njegovi idoli napraviše u Ukrajini! To je ološ za kojeg ja nemam mrvicu simpatije!

36
1
u ux_ux_neregistrovani
18.11.2022. 11:23

viđi ovu moralnu dijagonalu od LOB 55 inča kako se stidi. kakva je slika na 55˝inča.

33
1
D Daki_neregistrovani
18.11.2022. 11:23

Pavicevicu ,sramota je sto se ti uopste nesto pitas ovdje . Prvo niko ga nije mučii ,sjedao je kao sto sjedi u crkvi i tako nista ne rade ,samo smišljaju kako da razore državu, i ne pravi se veći katolik od Pape

32
1
N Nency_neregistrovani
18.11.2022. 11:22

Otvorite predmet o nepočinstvima tog ,većinu građana Crne Gore,zločestog popa.Peđa Bulatović ,nejveći mutikaša u 🇲🇪.Sram te bilo ,ofucani političaru.Budi malo uz porodicu,nego te exspeduju u Skupštinu da od gadosti ne možemo zbog takvih pogledati u tv ekran!

27
0
b bumbum_neregistrovani
18.11.2022. 11:22

Nije mi jasno kakve veze ima DF sa Amfilohije kada je dobro poznato da nisu imali njegovu podrsku i da u Vladu 42 nisu mogli jer on to nije dozvolio toliko o njima kao zastitnicama Srpskog naroda. Mada iskreno Srpski narod i ne bira ko ce da ih predstavlja dovoljno je samo da galami

27
1