Zdravlje

Konzervirana skuša bolja opcija od tunjevine: Evo zašto bi trebalo da je jedemo češće

Skuša spada u plavu ribu te samim tim ima više omega-3 masnih kisjelina. Jedna je od najnutritivnijih riba te je konzervirana skuša bolji izbor od klasične tune.

Konzervirana skuša bolja opcija od tunjevine: Evo zašto bi trebalo da je jedemo češće Foto: Shutterstock
N1Izvor

Jedna od najboljih plavih riba koje možete izabrati je skuša. Sadrži puno omega-3 masnih kisjelina, vitamina B12, proteina i minerala. Možete ju pronaći u gotovo svim prodavnicama u konzerviranom obliku.

Skuša nalazimo i u Jadranskom moru. Stručnjaci preporučuju da se riba konzumira dva puta nedjeljno pa ako težite tome, skuša će svakako biti bolji izbor od tune ili lososa.

Skuša sadrži dva puta više omega-3 masnih kisjelina od lososa te je bogata selenom. Svakako, ako imate priliku, konzumirajte svježu skušu, ali odlična zamjena za to je upravo skuša iz konzerve.

Konzervirana skuša

Konzervirana skuša ima blaži ukus od sardina ili inćuna.

Masnija je riba od tune pa je u konzerviranom obliku sočnija, posebno u maslinovom ulju. Uz to, skuša u konzervi nema intenzivan miris kao tuna.

Skuša u konzervi može biti s maslinovim uljem, biljnim uljem ili u vlastitom soku, a može biti file sa ili bez kosti te može biti file skuše sa žara.

Broj kalorija i hranljivih vrijednosti zavisi od toga kako je skuša konzervirana.

Koji su benefiti skuše?

Konzumiranje skuše, svježe ili iz konzerve, može poboljšati zdravlje srca. Upravo zbog velike količine omega-3 masne kisjeline u ljudskom tijelu može smanjiti krvni pritisak, ali i nivo holesterola.

Istraživanja su pokazala kako ljudi koji redovno jedu skušu imaju niži krvni pritisak i niži nivo holesterola. Niži krvi pritisak olakšava rad srca, a niži nivo holesterola utiče na manje nakupljanje masti u arterijama.

Skušu iz konzerve možete jesti direktno iz konzerve, ali možete od nje napraviti neku salatu s povrćem, salatu s tjesteninom i paštete.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.