Kultura

Koncerti u slavu džeza u deset crnogorskih gradova

Izvor

Na inicijativu džez legende Kvinsija Džonsa, UNESCO je proglasio 30. april Međunarodnim danim džeza, čiji je cilj podizanje svijesti o vrijednostima tog muzičkog pravca, kao univerzalnog sredstva u jačanju saradnje među ljudima, izgradnji dijaloga i povezivanju različitih kultura u harmoničnu cjelinu.

- Muzika jeste moćno sredstvo komunikacije, a džez je vjerovatno više od drugih umjetničkih formi sjedinio različite kulture u harmoničnu cjelinu.Džez govori jezikom slobode i jednako važi za sve kulture u svijetu. Tako će u ponedeljak Cetinje, Njujork, Havana, Nju Orleans, Moskva, ali i veći gradovi Crne Gore biti mjesta džez raspoloženja - kazala je sekretarka nacionalne komisije za UNESCO Marija Ražnatović.

- „Džez u podne“ čini da smo dio jedne globalne cjeline. Slaveći džez mi slavimo međukulturnu razmjenu. I zato pozivamo sve da budu dio ove džez priče, i da budu u džez raspoloženju – dodala je ona.

O samom program obilježavanja Međunarodnog dana džeza, govorila je Dobrila Popović, savjetnica ministra kulture za muziku i muzičko-scensku djelatnost. Prema njenim riječima, sa „Džezom u podne“ uključujemo se u globalne društvene tekovine, u nešto što je muzička baština čovječanstva, prepoznato kao izuzetno, što je nema samo muzičku komponentu, već i zbog socijalne i sociološke dimenzije koju džez nosi u sebi.

Sjutrašnji koncerti u podne, čiji je termin izabran kako bi se što više mladih uključilo u program, čine koncerti u muzičkim školama u Kolašinu, Baru, Nikšiću, Podgorici i Tivtu, kao i u centrima za kulturu u Kotoru i Bijelom Polju. Koncerti će još biti održani u Book kafeu u Pljevljima i podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović“. Završni koncert, sjutra uveče od 19 časova, biće priređen u Ministarstvu kulture na Cetinju.

- Ono što će ove koncerte činiti specifičnim je to što će u pauzama biti riječi o istorijatu džeza, a izvođači će se truditi da uspostave interakciju sa publikom, odnosno da i sama publika bude uključena u izvođenje koncerta - kazala je Popović.

Pogledajte program i pridružite se proslavi Dana džeza.

29jazz1
Portal Analitika