Društvo

Koncentracija praškastih čestica i dalje povećana

Izvor

Srednja dozvoljena vrijednost koncentracije PM10 čestica je 50 µg/m3.

Rezultati mjerenja kvaliteta vazduha, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da je tokom cijele noći koncentracija praškastih čestica bila preko 100 µg/m3. Kako se navodi, koncentracija ugljen monoksida bila je ispod propisane vrijednosti.

Srednja dnevna koncentracija PM10 čestica juče je iznosila je 103,27 µg/m. Iz Agencije su ranije saopštili da je uzrok prekoračenja čestica u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale veliki broj požara.

Specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje, Zorica Đorđević, kazala je da koncentracija PM10 u vazduhu veća od 100 µg/m3 može izazvati određene zdravstvene tegobe kod građana, ali većina simptoma nestaje kada se te vrijednosti normalizuju.

“Svaka vrsta praškastog zagađenja predstavlja opterećenje za respiratorni sistem čovjeka, a uticaj na zdravlje zavisi od veličine i sastava čestica, dužine izloženosti i od imunoloških sposobnosti organizma”, kazala je Đorđević agenciji MINA.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da je posljednjih dana povećana koncentracija PM10 čestica zabilježena u prijepodnevnim satima, potrebno je smanjiti izlazak u spoljnu sredinu, koristiti klima uređaje i ne provjetravati prostorije.

Portal Analitika