Region

"Prije ovih dešavanja imao je ozbiljnu diplomatsku ofanzivu"

Konaković o dešavanjima na Kosovu: Dva su moguća scenarija, za Vučića ni jedan nije dobar

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarisao je danas u intervjuu za FTV u emisiji "Rezime" dešavanja na sjeveru Kosova i napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju.

Konaković o dešavanjima na Kosovu: Dva su moguća scenarija, za Vučića ni jedan nije dobar Foto: N1
Klix.baIzvor

"Dva su moguća scenarija, za Vučića ni jedan nije dobar. Prije ovih dešavanja imao je ozbiljnu diplomatsku ofanzivu, za nijansu je stajao bolje u međunarodnim krugovima. Kurtiju se prigovaralo što nije želio formirati Zajednicu srpskih opština. Vidio sam da je Kurti bio izložen ozbiljnim pritiscima međunarodne zajednice", kazao je Konaković.

Dodao je da nakon ubistva policajca stvari vode u dva pravca.

"Jedan je da su s vojnim vrhom Srbije bili usko povezani ljudi. Drugi čovjek Srpske liste i saradnik Vučića bio je jedan od organizatora. Vučić ne može nikako negirati tu vrstu bliskosti s tim ljudima. Drugi je da mu je Rusija pokazala ovim činom da upravlja jednim dijelom struktura unutar same Srbije, da u sigurnosnom sektoru kroz BIA-u i neke druge zapravo Rusi mogu povući poteze na koje Vučić na trenutak, a tako je i izgledao, zbunjeno i smušeno, nije bio ni spreman, niti ih je možda čak očekivao. Nemam dokaze ni za jednu od ovih tvrdnji", rekao je Konaković.

Konaković je kazao da danas Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu intervencije u slučaju sigurnosne krize.

"Dobio sam obećanja ako Rusija blokira EUFOR da će NATO biti prisutan u BiH jer je taj aspekt sigurnosti jako bitan", rekao je Konaković.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ludi_Aca_neregistrovani
02.10.2023. 19:59

Ne daj bože čemu je sve izložen srpski narod zbog ludaka koji ih vode ( u pakao)

1
0