Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Komitet UNESCO razmatrao Kotor i Durmitor: Potrebno dodatno djelovati kako bi se oba područja očuvala u najboljem duhu Konvencije

Iz MKM kažu da nastavljaju da kreiraju politike u skladu sa preporukama

Komitet UNESCO razmatrao Kotor i Durmitor: Potrebno dodatno djelovati kako bi se oba područja očuvala u najboljem duhu Konvencije

Od Crne Gore zatraženo da do 1. februara 2024. dostavi odgovarajući izvještaj u kojem će obavijestiti o sprovedenim mjerama u Kotoru, a do 1. decembra 2024. ažuriranu informaciju o stanju zaštite NP Durmitor

Komitet UNESCO razmatrao Kotor i Durmitor: Potrebno dodatno djelovati kako bi se oba područja očuvala u najboljem duhu Konvencije Foto: EPA
Portal AnalitikaIzvor

Prošireno 45. zasijedanje Komiteta svjetske baštine UNESCO održava se u Rijadu (Saudijska Arabija), a Crna Gora učestvuje u svojstvu posmatrača, jer u ovom mandatu nije članica Komiteta, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i medija.

Između brojnih tema iz domena zaštite i očuvanja svjetske baštine, kako navode, biće razmatrane politike UNESCO u ugroženim i ratom pogođenim područjima, kao i sagledani izvještaji o mjerama koje države članice UNESCO sprovode na planu osiguravanja standarda prihvaćenih prilikom upisa dobara na Listu svjetske baštine.

U kontekstu crnogorskih zaštićenih područja Kotora i Durmitora apostrofirana je, kažu, potreba usaglašavanja ključnih planskih i dokumenata za upravljanje zaštićenim područjima.

“Važno je naglasiti da su oba crnogorska zaštićena područja razmatrana u okviru tačke posvećene “Stanju očuvanja dobara upisanih na Listu svjetske baštine”. Osim ove kategorije izvještaja postoji još kategorija Lista ugrožene svjetske baštine. Ni područje Kotora, ni područje Durmitora ne smatraju se zaštićenim područjima koja su ugrožena.

Iz ministarstva demantuju Gazdića: Ni Kotoru ni Durmitoru ne prijeti brisanje sa Liste UNESCO
1
Iz ministarstva demantuju Gazdića: Ni Kotoru ni Durmitoru…
19.09.2023 15:56
Gazdić: Nesmotrena izjava o Kotoru i Durmitoru, izvinjavam se na nepreciznosti
2
Gazdić: Nesmotrena izjava o Kotoru i Durmitoru, izvinjavam…
19.09.2023 21:04

Ipak, ukazano je na dodatnu potrebu djelovanja kako bi se aktivnosti na očuvanju oba područja nastavile u najboljem duhu referentne Konvencije”, saopštili su iz MKM.

Pojašnjavaju da je u kontekstu prirodnog i kulturno-istorijskog Područja Kotora, ukazano je na potrebu usklađivanja menadžment plana sa Prostornim planom Opštine Kotor i akcentovan niz mjera koje - u kontekstu razvoja i turističke ponude - treba sprovesti kako bi se dobro očuvalo.

“Državi je preporučeno da produži moratorijum na gradnju, koji ne bi bio trajni, već do usaglašavanja svih planskih dokumenata. Postavljen je rok do 1. februara 2024. godine da Crna Gora dostavi odgovarajući izvještaj u kojem će obavijestiti o sprovedenim mjerama”, kažu iz MKM.

U kontekstu NP Durmitor, eksperti UNESCO ponovili su poziv da se turistički kompleksi ne grade unutar zaštićene zone, da započeti infrastrukturni projekti moraju biti usklađeni sa smjernicama i planskim dokumentima, ali i da država obrati naročitu pažnju na nekoliko projekata koji su u neposrednoj blizini i imaju uticaj na zaštićeno područje.

Posebno je izdvojeno upozorenje Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji u kontekstu projeka hidroelektrane Buk Bijela, čijom se izgradnjom direktno ugrožava zaštićeno područje UNESCO u Crnoj Gori. Obije države pozvane su da osiguraju realizaciju projekta u skladu sa svim standardima UNESCO i uz saradnju sa Crnom Gorom.

Od Crne Gore je zatraženo da do 1. decembra 2024. dostavi ažuriranu informaciju o stanju zaštite NP Durmitor.

“Sve ovo nas obavezuje da u periodu pred nama zajedno sistemski na svim nivoima, svako iz svoje nadležnosti, lokalne samopurave, resori ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, inostranih poslova i naš resor, sistemski pružimo kvalitetan odgovor i kreiramo politike u skladu sa očekivanjima i preporukamaUNESCO-a”, kazali iz MKM.

Izvještaj Uneskoa i fokus javnosti na Kotor i Durmitor su kažu dobra prilika da u narednom periodu nastavimo sa partnerima iz civilnog sektora, medija, javne uprave i akademske i međunarodne zajednice, dovršavamo, usvajamo i sprovodimo strateška dokumenta koja po evropskim standardima uređuju procese kojima u okviru nadležnosti za UNESCO upravljamo.

Crnu Goru na proširenom 45. zasijedanju Komiteta svjetske bastine u Rijadu predstavlja stalni delegat Crne Gore pri Unesco, ambasador Ivan Ivanisević.


Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bubamara_neregistrovani
21.09.2023. 16:16

Pričajte vi što hoćete, ali područje Kotora hita ka skidanju sa liste UNESCO. Malo građana zna da je na listu UNESCO-a kao prirodno i kulturno dobro proglašeno čitavo područje Boke od Trojice do Kamenara, a ne samo Stari grad Kotor. Dakle i Troica i Škaljari i Dobrota i Ljuta i Orahovac i Risan i Perast i Lipci i Kostanjica sve do Leoetana, sa tačno određenom granicom. Prije nekoliko godina bilo je aktuelno pitanje skidanja ovog područja sa liste UNESCO. Umjesto toga UNESCO je Ipak samo suzio granicu ovog područja, sa oštrim preporukama što treba uraditi kako bi ono opstalo na listi. Prije svega hitno zaustavljanje prekomjerne gradnje i urbanizacije. Nažalost, skoro ništa nije urađeno u tom pravcu, tako da će se definitivno obim zaštite pod UNESCO-m, svesti na Stari grad Kotor, ako se ne "dozovu pameti" naši nepametni upravljači prostorom i kulturom.

6
0