Društvo

Ministarstvo prosvjete ponovo stalo u odbranu maturanata poručujući da ih predstavnici Ispitnog centra nijesu uvjerili da su prepisivali

Komisija počela da ocjenjuje sporne testove

Nova komisija je, prema saznanjima Pobjede, počela da ponovo ocjenjuje sporne testove iz maternjeg jezika za maturante koji su dobili nulu bodova zato što je utvrđeno da su prepisivali.

Komisija počela da ocjenjuje sporne testove Foto: Pobjeda Dragan Mijatović
PobjedaIzvor

Prethodna komisija, koja je konstatovala da su maturanti prepisivali, dala im je nula bodova i ponudila đacima da ponovo vanredno polažu 13. juna. Oni nijesu htjeli da ispoštuju odluku ministra prosvjete Miomira Vojinovića, od petka, koji je zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Poručili su ministru da to ne bi bilo u skladu sa zakonom i ponudili đacima da polažu vanredno.

Iz Ministarstva su ostali pri stavu da je to po zakonu i da se ne može organizovati vanredno polaganje. Ministar je stao u odbranu đaka nakon što su oni protestovali u Ispitnom centru i tražili da im se testovi ponovo ocijene. Kako je i komisija ostala istrajna u stavu da neće pregledati ponovo testove, na prijedlog ministra prosvjete prekjuče je Vlada smijenila direktoricu Ispitnog centra Draganu Dmitrović, raspušten je Upravni odbor i predsjednica Valentina Radulović, a razriješena je i glavna ocjenjivačica Dragana Nenadović. Izabrano je novo rukovodstvo koje je dobilo zadatak da ponovo ocijeni testove.

OMBUDSMAN PRATI SLUČAJ

Ombudsman prati ovaj slučaj ocjenjivanja maturanata. Pobjedi su kazali da nijesu još formirali predmet, jer se tim pitanjem bave nadležni državni organi.

Smijenjene Dmitrović i Radulović poručile su da im je čast što su ostale bez funkcije, štiteći integritet obrazovanja i Komisije za ocjenjivanje koja je odbila da ponovo ocjenjuje testove.

Ministarstvo prosvjete i juče je ponovo podržalo đake koji su prepisivali i saopštilo da predstavnici Ispitnog centra nijesu uvjerili maturante da su prepisivali.

Oni su, kako navode, tražili na uvid testove, ali im nijesu pokazali druge testove sa kojih su navodno prepisali.

– Na taj način Komisija nije uvjerila učenike i njihove roditelje u ispravnost odluke da u skladu sa članom 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno članom 27 Pravilnika za stručne škole ,,učenik gubi pravo na polaganje ispita ako se nakon testa utvrdi da se služio nedozvoljenim sredstvima, da je prepisivao svoj zadatak ili svoj zadatak dao drugome“ – saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju da ,,ovdje valja istaći da pravo da položi ispit gubi samo onaj učenik za kojeg test-administrator i školski koordinator, na samom ispitu, utvrde da je prepisivao i služio se nedozvoljenim sredstvima što se moralo konstatovati u zapisniku, odnosno izvještaju o održanom ispitu“.

Iz Ministarstva Pobjedi nijesu odgovorili da li će, pored ostalog, zatražiti odgovornost test-administratora i na koji način, već su nas uputili na Ispitni centar, da je on nadležan za to. Iz Ispitnog centra čekamo odgovore.

Pojedini nastavnici su podržali Ispitni centar i kritikovali su ministra Vojinovića koji je stao na stranu roditelja i djece za koju je Komisija utvrdila da su prepisivali. Profesorica Aleksandra Vujačić navela je, recimo, da u Francuskoj ako se prevara otkrije nakon pisanja ispita, poništava se diploma maturiranja, kazna zatvora je do tri godine i globa 9.000 eura. Zabranjeno je pet godina da se pristupi upisima u javnim ustanovama za obrazovanje, te je zabrana do pet godina da se polaže ispit mature.

ZAŠTITA UČENIKA?

Ministarstvo je saopštilo da će taj resor i Državna maturska komisija uraditi sve da se ispoštuje odluka Vlade u cilju zaštite interesa učenika, nastavnika i škola, odnosno da se ponovo ocijene đaci.

Naveli su da na ispitima iz maternjeg i engleskog jezika za maturante rješenja zadataka su se u toku ispita pojavljivala na društvenim mrežama, iako su u učionicama sa najviše 15 učenika bila prisutna dva nastavnika koje određuje isključivo Ispitni centar.

Ističu i da Državna maturska komisija ne traži za te učenike da se vrši ponovno vrednovanje testa, već samo za one učenike za koje se nakon održanog ispita sumnja da su prepisali zadatke i kojima je na osnovu toga dodijeljeno nula poena.

Zamjerili su, pored ostalog, rukovodstvu Ispitnog centra što je procurio test iz matematike za osnovce, prije početka polaganja đaci su imali gotova rješenja. Rožajsko tužilaštvo je formiralo predmet i istražuje ko je kriv.

Ministarstvo kritikuje Ispitni centar i zbog loše organizacije đaka za odlazak na Olimpijadu iz fizike.

– Dakle, niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka. Nije bilo potrebe za tim. Naprotiv, trebalo je otvoriti ,,oba oka“ u realizaciji samih ispita i raditi onako kako struka, propisi i zakon nalažu i pružiti nepobitne dokaze učenicima i roditeljima da to nije bio njihov samostalni rad – ističu iz resora kojim rukovodi Vojinović.

POTREBNA ODGOVORNOST SVIH

Viša savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović rekla je Pobjedi da iznenađuje što ministar prosvjete Miomir Vojinović i premijer Dritan Abazović ne prepoznaju nikakvu odgovornost, a imamo nesumnjivo porazno stanje u obrazovnom sistemu.

Iz Udruženja ,,Roditelji“ saopštili su da apsolutna odgovornost svih mora da se traži i da se na njoj insistira, a vrijeme je i da struka konačno nadglasa sve ostale i pokaže da autoritet, profesionalnost i integritet postoje u našem obrazovnom sistemu.

– Za ovo društvo je to presudno važno da počne da se konačno dešava – rekli su oni.

Kako se prepisivalo

Maturanti, mahom sa sjevera, u petak su protestovali u prostorijama Ispitnog centra negodujući što je njih, kako su govorili, više od 500 dobilo nulu na testu iz maternjeg, odnosno diskvalifikovani su zbog toga što su ocjenjivači utvrdili da se prepisivalo. Ministar prosvjete Miomir Vojinović razgovarao je sa roditeljima i najavio da će ti sporni testovi biti ocijenjeni, da neće biti detektivske provjere je li bilo sličnosti u odgovorima. Nakon toga reagovala je Komisija za ocjenjivanje koju je formirala Državna maturska komisija, a na prijedlog Ispitnog centra. Rekli su, pored ostalog, da su iz medija saznali da Državna maturska komisija traži da se ponovo pregledaju testovi. Iznijeli su podatke da je na 21. zadatak oko 200-300 učenika dalo istovjetan odgovor, koji je netačan i poručili da neće da zažmure na to. Pitali su i da li je trebalo namjerno previdjeti eseje koji su prepisani sa određenih sajtova.

- Posebno ne zbog 4.000 i više učenika koji su pokazali svoje znanje – poručili su oni, ističući da je ocjenjivanje obavljeno u skladu sa pravilnicima.

Vodili su elektronsku evidenciju o prepisanim zadacima i sve podatke poslali Ispitnom centru. Kazali su da nijesu odlučivali o tome da li je trebalo pisati nule, ili da je učenik izgubio pravo polaganja, ili nešto treće. Kazali su da su tražili odgovore od direktorice Ispitnog centra i Državne maturske komisije šta treba da urade sa prepisanim odgovorima, ali da ih nijesu dobili do kraja ocjenjivanja. Naveli su da ocjenjivači ocjenjuju testove pod šiframa, ne znaju ni školu, ni opštinu, ni ime učenika.

- Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni ocijenjene testove što je preporuka Državne maturske komisije o čemu nijesmo zvanično obaviješteni, već smo saznali iz medija – naveli su oni i predložili da se omogući vanredno polaganje 13. juna.

Ministarstvo prosvjete nakon toga je reagovalo i ponovilo da će preduzeti sve zakonom propisane mjere ,,kako bi zaštitili interes učenika i ispoštovao dogovor ministra i roditelja, da nijedan učenik ne bude oštećen“. Đaci su na protestu poručivali da nijesu prepisivali. Predstavnici roditelja saopštili su da učenici neće izlaziti na vanredno polaganje.

Komisija za ocjenjivanje detaljno je saopštila kako su utvrdili da su đaci prepisivali, i to dajući netačne odgovore. Napisali su: ,,Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija jer troše velike količine novca na nešto što nije nužno, te da je još 150-200 učenika na isti zadatak dalo odgovor: ,,Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja“. Stotine đaka odgovorilo je na zadatak 18.b: ,,Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu“. Kraća verzija kod, takođe, stotine i stotine odgovora glasi: ,,Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta“.

Šalje se poruka da su pravila podložna promjenama

Udruženje ,,Roditelji“ saopštilo je da dok se nadležni prepucavaju i prebacuju odgovornost, bez jasnog stava o tome šta se desilo, zaboravili su da su najavljivali da će ,,preduzeti sve mjere da ispit protekne u najboljem redu da se ne bi ponavljale neprilike od prethodnih godina“.

– Ukoliko je neko, zaista, zakinut i dokazalo se da je tako, naravno, da je trebalo da se insistira na ispravljanju nepravde. Međutim, ako je utvrđeno i dokazano da su prekršena pravila i Pravilnik o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog, odnosno stručnog ispita u gimnaziji/stručnoj školi, ne smijemo pribjeći relativizaciji i generalizovanju – naveli su oni.

Kažu da su u sjenci svih ovih dešavanja ostali oni koji nijesu diskvalifikovani i kojima se indirektno šalje poruka da su pravila u ovoj zemlji podložna brzim promjenama naročito pod pritiskom.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nik_neregistrovani
07.06.2023. 11:06

Sramno ponašanje kolega koje su prihvatile da provjeravaju da li prva komisija pravilno ocijenila. To njima na čast. A tzv. ministru i konkubini koji ovim podstiču mlade na ovakvo pnašanje. poručujem da će uskoro kad se budu srijetali s građanioma na ulici ljudi masovno pljuvati u mimohodu i zatvarati nos od smrada koji se širi od njihovih nepočinstava.

1
0
l ljuma_neregistrovani
07.06.2023. 08:43

obdusman prati slučaj, smiješno ja sam mislio da je mrtav

3
0
F Freeman_neregistrovani
07.06.2023. 06:58

Očigledno,lopovluk treba legalizovati ,jer smo mi država u kojoj se odavno krade,vara i laže i tako napreduje.Ako lopovluk nije kažnjiv kod političara ,zašto bi djeca zbog krađe snosila posledice,oni se samo pripremaju na ovaj način da kao buduća vlast nastave da ozbiljnije kradu.

6
0
B Bizmark_neregistrovani
07.06.2023. 06:25

Zaboravljate da su ova "đeca" punoljetna i imaju pravo glasa u neđelju, a Bitanga ih pušta da maturiraju sa ocjenom 0.

6
0
O Obrad_neregistrovani
07.06.2023. 06:08

Ocjenjuje prepisano ,sad ih pustite odma ih ubacite u drzavne firme ,neka uzurpiraju koji plac po podgorici cao djaci .

10
0