Zanimljivosti

Koliko je umivanje slanom vodom bezbjedno za kožu, šta kažu dermatolozi?

Društvenim mrežama kruži trend umivanja slanom vodom protiv akni. Dermatolozi su iznijeli svoje mišljenje o tome koliko je to bezbjedno za kožu, naročito problematičnu.

Koliko je umivanje slanom vodom bezbjedno za kožu, šta kažu dermatolozi? Foto: AS Info
Healthline, N1Izvor

Zašto baš slana voda za umivanje?

Slana voda je poznata po svojoj sposobnosti da dezinfikuje i čisti kožu još iz vremena starog Egipta, kaže dermatolog dr Snehal Amin i objašnjava da je slana voda odgovorna za glatku i sjajnu kožu.

„So djeluje kao mehanički piling, uklanjajući mrtve ćelije kože, što ostavlja kožu glatkom, mekom i sjajnom. Osmotskim djelovanjem, soli apsorbuju toksine i uklanjaju nečistoću i masnoću. A uticaj na veličinu pora je još jedna prednost“, kaže dr Amin.

Umivanje slanom vodom treba da bude rezervisano za povremenu upotrebu, kaže dermatolog dr Azadeh Širazi iz Centra za dermatologiju i lasersku hirurgiju.

Stručnjaci se slažu da slana voda najbolji efekat ima kod osoba sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama, iako ona zapravo ne liječi akne, prenosi Healthline.

„Ne smatram da je umivanje slanom vodom tretman za akne“, naglašava dr Širazi.

Potencijalni nedostaci

Umivanje lica slanom vodom može da bude grubo i da iritira, kaže Širazi, koji upozorava da prekomjerna upotreba može da ugroziti barijeru kože.

„To može da pogorša neka stanja kože kao što su akne i ekcem, ili potencijalno da prouzrokuje hiperpigmentaciju i napravi ožiljke. Takođe može da odloži odgovarajući tretman i njegu dermatologa“, upozorava dr Širazi.

Kada je u pitanju piling, dr Amin kaže da je so korozivna i da može da oštetiti kožu kada se primjenjuje u visokim koncentracijama tokom dužeg vremenskog perioda.

„Moj osnovni savjet je da je slani piling dobar za tijelo, ali da je najbolje izbjegavati ga kada je u pitanju koža lica“, kaže dr Amin.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.