Društvo

Kolegijum predsjednika Skupštine: Vanredno stanje proglasiće Savjet za odbranu i bezbjednost

IzvorKoordinacioni tim za upravljanje vanrednim situacijama predložio je danas Savjetu za bezbjednost i odbranu da na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore proglasi vanredno stanje.

Kako je saopšteno iz Vlade, Koordinacioni tim za upravljanje vanrednim situacijama je na sjednici kojom je predsjedavao premijer Igor Lukšić analizirao stanje u Crnoj Gori izazvano ekstremnim sniježnim padavinama.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da je Kolegijum konstatovao da Skupština ne bi mogla brzo da se sastane, a da je zbog težine situacije prioritet brzo sprovođenje mjera.

»Sa tim stavom idem na Savjet za odbranu, da bi donijeli formalnu odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji Crne Gore. Radi se o nespornoj političkoj činjenici i stanju; prilika je da i iz parlamenta pozovemo građane na solidarnost, posvećenost javnom dobru i međusobnom pomaganju«, apelovao je Krivokapić, javila je Mina.

On je rekao da je trenutna stituacija prilika za Crnu Goru, da bi u najboljem svijetlu pokazala sposobnost da se suočava sa velikim izazovima.

Potpredsjednik Pokreta za promjene (PZP), Branko Radulović kazao je da Kolegijum nije bio usaglašen na koji način treba donijeti odluku o proglašenju vanrednog stanja.

»Nova srpska demokratija(NOVA) i PZP bili su za ideju da se sazove parlament i da se kroz ustavnu i zakonsku proceduru uvede vanredno stanje«, pojasnio je on.

Radulović je rekao da smatra da je bolje bilo da se na plenumu razmotri takvo rješenje, i da oni koji su »operativno odgovorni« iznesu na koji način treba da se uvede i sprovede.

»Ako praksa i u buduće bude da se vanredno stanje može uvesti bez plenuma da li onda to znači da će se svako vanredno stanje moći uvesti bez odluke parlamenta i u svim okolnostima? Nadam se da to neće biti praksa i da će parlament funkcionisati u zakonskim i drugim okvirima koje su mu u nadležnosti«, kazao je on.

Potpredsjednik NOVE, Goran Danilović rekao je da mu je žao što nije bilo ni pokušaja da se poslanici okupe.

»Ne dopada mi se procedura i način na koji je ovo učinjeno, jer mislim da nas je u Podgorici bilo dovoljno političara, ali bitno je da sistem bolje profunkcioniše, a očigledno je na predlog Savjeta da oni vjeruju da će bolje kada se proglasi vanredno stanje«, kazao je on.

Prema njegovim riječima, dobro je što je snijeg pao i u Podgorici jer, kako navodi tek sada stanovnici centra i juga shvataju kako je na sjeveru.

»Bojim se, da nije bilo ove božije pravde, od 50 centimetara snijega u Podgorici, da se mi ne bi tako lako odlučili da zbog stotina onih zavijanih sela proglasimo vanredno stanje. Ovako kad mi nijesmo htjeli tamo, snijeg je došao kod nas, i sad smo ravnopravni«, rekao je Danilović.

On je pozvao građane da pažljivo prate sva uputstva, da budu solidarni i kako je naveo, organizovaniji od političara.

Portal Analitika