Zdravlje

Eris, Pi i Pirola

Koja je razlika između tri nove varijante koronavirusa?

Nove varijante koronavirusa nastavljaju da se šire svijetom, a stručnjaci upozoravaju da će se broj zaraženih uvećati do kraja ljeta.

Koja je razlika između tri nove varijante koronavirusa? Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše Independent, a prenosi N1, pojavila su se tri soja Omikrona koji pokazuju značajne mutacije u odnosu na originalnu varijantu.

Pojava varijanti Eris, Pi i Pirola poklapa se sa nestabilnim vremenom i „malim, ali značajnim“ porastom prijema u bolnice širom Engleske.

To je uslijedilo nakon 93.083 zabeležena slučaja koronavirusa u Velikoj Britaniji od 3. septembra, prema podacima The Zoe Health Study.

Britanska agencija za zaštitu zdravlja (UKHSA) je saopštila da su novi slučajevi i prijemi na odjeljenja intenzivne njege nastavili da rastu prema najnovijem ažuriranju, kao i da su stope prijema u bolnice porasle u većini starosnih grupa.

Što bi trebalo da znamo o novim oblicima koronavirusa?

Pirola

Pirola, odnosno BA.2.86, je najnovija varijanta Omikrona koja se pojavila ovog ljeta, sa 34 mutacije više od BA.2, prema riječima profesora Lorensa Janga, virusologa.

Po podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD su od 23. avgusta zabeležena dva slučaja Pirole.

Jedan od tih slučajeva je zabilježen putem genomskog nadzora putnika, što dokazuje da je u pitanju „međunarodna transmisija“, naveli su iz CDC. Ipak su dodali da trenutne hospitalizacije vjerovatno nijesu izazvane Pirolom, ali naglašavaju da to može da se promijeni.

Gledajući globalno, ova varijanta korone je otkrivena u Danskoj, Južnoj Africi, Izraelu, Ujedinjenom Kraljevstvu i u SAD.

Eris

Eris, odnosno EG.5.1, je potomak Omikrona i prvi put je klasifikovan od strane SZO kao varijanta koronavirusa 9. avgusta. To je druga najrasprostranjenija varijanta u Velikoj Britaniji posle Arkturusa (XBB.1.16) i najčešća varijanta u SAD, prema podacima CDC.

Prema riječima profesora Janga, ključna razlika Erisa u odnosu na ostale varijante Omikrona je što ima dodatnu mutaciju (F456L), „što bi moglo da objasni njegovu sposobnost da izbjegne reakciju neutrališućih antitijela“.

Pi

Pi, odnosno BA.6, je još jedna varijanta Omikrona. Do sada je sekvenciran samo u Danskoj i Izraelu.

Azim Madžid, šef primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravlja na Imperial College u Londonu, rekao je da ova varijanta nije trenutno česta kod ljudi zaraženih koronom.

Profesorka Kristina Pagel je izjavila za Sky News da, iako je još rano, Pi ima „mnogo novih mutacija koje ga bitno razlikuju od prethodnih sojeva Omikrona“.

Simptomi

Sve tri nabrojane varijante su oblici Omikrona.

Najčešći simptomi su:

Curenje nosa

Glavobolja

Umor (blag ili ozbiljan)

Kijavica

Upala grla.

Međutim, ovome treba dodati još tri simptoma koja se pojavljuju uz Omikron – dijareja, iritacija očiju i osip.

„Vrlo je vjerovatno da ćemo tokom zime vidjeti novi talas zaražavanja. Nadamo se da će, uz različita ublažavanja, uključujući jesenje buster vakcine, ti talasi biti pod kontrolom“, istakao je Jang.

Profesor Madžid je rekao da će nove varijante vjerovatno moći da izbjegnu imuni odgovor i izazovu ozbiljnije simptome od prethodnih varijanti, ali da će prethodno stečeni imunitet od vakcinacije i preležanog virusa i dalje pružati dobru zaštitu za većinu ljudi.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.