Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Knežević-Perišić: Ako je ljubav prema svojoj domovini-ekstremizam, onda sam nacionalista, ekstremista i desničarka

"Vidimo se noćas, đe ću sa mojim drugarima sa vaše liste, slaviti svoju Crnu Goru"

Knežević-Perišić: Ako je ljubav prema svojoj domovini-ekstremizam, onda sam nacionalista, ekstremista i desničarka

Tanja Knežević-Perišić, politikolog za informisanje i građanska aktivistkinja, reagovala je na analizu BIRN-a, u kojoj je više građanskih aktivista, novinara i boraca za ljudska prava iz Crne Gore, među kojima je i ona, označeni da su 'ultradesničarski ekstremisti'.

Knežević-Perišić: Ako je ljubav prema svojoj domovini-ekstremizam, onda sam nacionalista, ekstremista i desničarka Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Njeno reagovanje prenosimo u cjelosti:

Bez obzira na spisak institucija,ambasada, fondacija i ministarstava država koje finansijski podržavaju BIRN, pa samim tim i na određeni uticaj koji ova organizacija ima, ni prstom ne bih mrdnula što su me stavili na nekakvu mapu ekstremističkih i nacionalističkih grupa i pojedinaca, “od kojih prijeti stalna opasnost za javni red i mir” u Crnoj Gori. Reagujem zbog optužbi da su komite i patriote taj desničarski, ekstremni dio društva, koju, u ime svih koji su bili dio zvanične komitske partije, sa gnušanjem odbijam. 

Ekstremisti Vijesti su osnovne vidove građanske borbe i građanske neposlušnosti, u vremenu ukupne devastacije crnogorske države, svrstali u nacionalizam i ekstremizam, posebno od prvog pojavljivanja predstavnika komitske partije, kako bi lakše pozicionirali URA-u, partiju izašlu ispod njihovog šinjela, kao neku partiju “između”, inače najpoželjniju moguću poziciju za evropske diplomate, koji vedre i oblače ovim našim životnim prostorom. Za sve što se dešavalo od “vlažnog oslobođenja”2020. bile su “krive” komite. Naše fotografije i fotografije i moje djece, bile su “zvjezdane” u novinarskim ispljuvcima kao što su Kurir, Informer, IN4S i slično; označavani smo kao nacionalističko zlo, a da niko od tih kolega, nije ni jednom, novinarski, pokušao da nam da priliku da objasnimo što smo i zašto se zalažemo. Gotovo preko noći, umjesto “milogoraca”, “komunista” i sličnog, postojali su samo-komiti, kao antipod nečega lošeg, nasilnog, rušilačkog.Bilo je lakše “udariti” na one koji su srcem ustali u odbranu države, bez interesa i kalkulacija, nego se baš politički ”otvoriti” prema partijama, u kojima su mnogi “oslobodioci” fino i ugodno živjeli. Tako su komite postale žrtveno jagnje dnevnih političkih prepucavanja.

O kolikoj laži je riječ, najbolje govori podatak da je tadašnja komitska partija imala svoj odbor u Rožajama, te da su u predsjedništvu bili i članovi islamske vjeroispovijesti, koji su samo i jedino-beskrajno voljeli svoju Crnu Goru. Ali medijska mašina je očito bila jača; čak je i članak na Wikipediji o partiji pisalo lice iz Srbije i nikakvom prijavom ili pritužbom nijesmo mogli spriječiti da se ta laž širi milion puta. 

Tzv. novinari Vijesti su takođe falsifikovali i istoriju Crne Gore, iako dobro znaju ko su bili komiti, kada su nastali, ko ih je predvodio, zašto su se borili. U čast njihove žrtve, u čast njihovih života, u čast najveće, antičke ljubavi prema svojoj domovini, nastala je, oktobra 2020. Komitska partija. Jer ako znaš da ti država nema nikog, ako znaš da će, utapanjem u drugu državu vremenom i ona nestati, i ako si spreman da pogineš, pa da ostaneš u sjećanju kao neko ko se borio za svoju državu, ima li veće ljubavi na ovom svijetu prema nekoj državi od te? E to su uradili komite u prošlom vijeku! Međutim, oni koji kojima je profesija “kako đe što očopliti”, slabo znaju ove stvari. 

Laž je, takođe, da su Peđa, Nebojša, Saša i Draško-komiti, niti su pripadali toj komitskoj partiji, niti Komitama i patriotama Crne Gore, čiji smo naziv uzeli dok Upravni sud ne utvrdi kako nam je, preko URA-ine sekretarke, oteta partija, o čemu ne bih dalje zamarala. 

Ako je ljubav prema svojoj domovini-ekstremizam, 

Ako je protest zbog mijenjanja demografske strukture države-ekstremizam,

Ako je zalaganje za sekularnu državu, bez vjerskog fundamentalizma-ekstremizam,

Ako su suze pri slušanju himne Crne Gore-nacionalizam, 

Ako je proslava Dana nezavisnosti i Dana državnosti-nacionalizam

Onda sam nacionalista, ekstremista i desničarka, ali ste onda vi, koji ste me stavili tamo-ludi. Pa dođemo tako kvit! Pa je moje mjesto na ulici, a vase u ludari, đe ćete nekad i doći, tako ostrašćeni mrzitelji svega za šta se civilizovan svijet bori. 

Vidimo se noćas, đe ću sa mojim drugarima sa vaše liste, slaviti svoju Crnu Goru! I, naravno, vidimo se na sudu-ovo vam baš neće tako proći.

DA JE VJEČNA CRNA GORA! SLAVA KRSTOVIM KOMITAMA, VAZDA I ZAUVIJEK!

 

Građanske aktiviste i borce za ljudska prava proglasili ultradesničarima, autori analize - novinari iz Crne Gore
13
Građanske aktiviste i borce za ljudska prava proglasili…
16.11.2022 21:28
Pavlović: Zašto ja nijesam na spisku; Pajović: Blago Vučiću sa ovakvim opozicionim medijima
8
Pavlović: Zašto ja nijesam na spisku; Pajović: Blago Vučiću…
16.11.2022 22:33

 

Portal Analitika