Zdravlje

Nastavak skrininga za karcinom grlića materice u domovima zdravlja uticao bi da se smanji opterećenje koje ima IJZCG

Knežević: Izabrani ginekolozi uzimaju cervikalne briseve trudnicama

Ginekolozi iz Doma zdravlja Podgorica ne upućuju trudnice u Institut za javno zdravlje da rade cervikalne briseve, već im sami uzimaju uzorke, rekla je za Pobjedu načelnica organizacione cjeline za žene u toj zdravstvenoj ustanovi dr Jelena Knežević.

Knežević: Izabrani ginekolozi uzimaju cervikalne briseve trudnicama Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Pobjeda je krajem jula pisala o ogromnim gužvama na odjeljenju Centra za medicinsku mikrobiologiju IJZCG, a jedan od razloga je taj što tamo upravo dolaze trudnice kojima treba uzeti cervikalni bris. Te pacijentkinje su u Institut slali njihovi ginekolozi, a problem je u tome što njihovi tehničari ne mogu da to urade - jer nijesu obučeni. Zbog toga se stvaraju nepotrebne gužve, a te pacijentkinje se vraćaju kod izabranog ginekologa.

Iz IJZCG su istakli da na ovaj problem ne mogu da utiču „s obzirom na činjenicu da bi ove analize trebalo uraditi na primarnom nivou zdravstvene zaštite“.

Knežević, sa druge strane, za Pobjedu ističe da se cervikalni brisevi kod trudnica rade rijetko i da ih ginekologi iz DZ Podgorica uzimaju.

"Cervikalni brisevi kod trudnica se rade u rijetkim slučajevima i to kod sumnje na polno prenosive infekcije u prvom trimestru i takve briseve najčešće uzimaju ginekolozi. Ne upućujemo trudnice u Institut za javno zdravlje (ti brisevi se čuvaju u posebnim medijumima pa njihov odloženi transport ne utiče na rezultat brisa)", pojasnila je Knežević.

Navela je da Dom zdravlja nema mikrobiološku laboratoriju pa nijesu u mogućnosti da rade uzorkovanje ginekoloških briseva zbog toga što se oni čuvaju na specifičan način.

"Ti se brisevi u što kraćem vremenskom roku moraju kultivisati na odgovarajućim podlogama tako da to rade obučeni tehničari pri mikrobiološkoj laboratoriji", pojašnjava Knežević.

Gužve

Iz IJZCG su istakli da bi gužve sveli na minimum i kad bi se stvorili uslovi da HPV uzorkovanja obavljaju takođe ginekolozi u Domu zdravlja, a da se genitalne mikoplazme, čija dijagnostika je jednostavna, rade u svim mikrobiološkim laboratorijama u Crnoj Gori.

"Na ovaj način bi se rasteretilo prijemno odjeljenje Centra za medicinsku mikrobiologiju, i što je još značajnije, pacijenti ne bi morali dolaziti iz drugih gradova na uzorkovanje u IJZCG, kao što je trenutno slučaj", poručuju iz Instituta.

Knežević kaže da će se uzimanje briseva za HPV genotipizaciju raditi u domovima zdravlja čim se ponovo pokrene nacionalni skrining za karcinom grlića materice. To tada ovaj posao rade tehničari u IJZCG.

Nije precizirala kada će pokrenuti skrining za karcinom grlića materice koji je u zastoju otkad je buknula epidemija korona virusa u Crnoj Gori.

"Podsjetiću vas da je broj ginekologa u Domu zdravlja Podgorica dvostruko manji od neophodnog, tako da su gužve i čekanja, nažalost, i u našoj službi neminovnost", zaključila je Knežević.

U odsjeku za prijem Centra za medicinsku mikrobiologiju IJZCG rade dva šaltera koja su određena za prijem pacijenata i uzoraka koji nijesu bolnički, dok je za bolničke uzorke određen treći, odvojeni šalter.

Organizacija

Od dva šaltera, jedan je za prioritetne grupe pacijenata, odnosno trudnice, djecu, pacijente sa teškim dijagnozama i starije od 65 godina, dok se na drugom šalteru vrši prijem uzoraka iz ostalih kategorija ambulantnih pacijenata.

Rad na šalterima za prijem pacijenata je uspostavljen na način koji podrazumijeva da se prijem obavlja istovremeno na oba šaltera.

Na pitanje - zbog čega ne radi redomat za dobijanje brojeva, iz IJZCG ističu da je to zbog korona virusa.

"Postavljanje redomata i dobijanje brojeva je najbolje rješenje, ali rad na redomatu je privremeno prekinut pojavom pandemije i neophodnom distancom, koju upotreba redomata ne obezbjeđuje. Nadamo se da će doći vrijeme da redomat ponovo pravi red kod pacijenata, kojih ima u velikom broju, s obzirom da se u pojedinim odjeljenjima Centra za medicinsku mikrobiologiju vrši dijagnostika oboljenja na nivou cijele Crne Gore", ističu iz IJZCG.

Poručuju da građani treba da imaju u vidu da je za veliki dio trajanja epidemije laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju bila jedina laboratorija za PCR dijagnostiku kovid infekcije, a takođe i sada čini glavnu okosnicu u zdravstvenom sistemu, kada je riječ o dijagnostici infekcija uzrokovanih SARS-CoV-2 virusom.

Institut za javno zdravlje je jedina ustanova u Crnoj Gori koja radi dijagnostiku genitalnih mikoplazmi, a na Odjeljenju za bakteriologiju obavlja se dijagnostika ginekoloških uzoraka na bakterije - u prosjeku za 50 ambulantnih pacijenata dnevno.

Broj uzoraka i analiza po pacijentu je različit, u zavisnosti od zahtjeva ljekara koji je uputio pacijenta, tako da je broj analiza mnogo veći od broja pacijenata. Najčešće je za svaku analizu neophodno uzeti poseban uzorak (vaginalni sekret, vaginalni, cervikalni ili uretralni bris).

Prijem ambulantnih pacijenata se obavlja radnim danima, osim petkom za mikoplazme i ureaplazme.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.