Društvo

Kestner: Nisam kriv, nema razloga da me izruče Njemačkoj

Izvor

Kako su prenijele TV Vijesti i današnji Dan, Kestnerov advokat Mithat Kočo, tvrdi da se njegovom klijentu na teret stavlja apsurdni prekršaj - pokušaj šverca dva kamiona cigareta.

Kestner je, dodaje Kočo, tokom saslušanja kazao da sa tim švercom nema nikakve veze, jer je u tom periodu bio u Beogradu.

Kestnerov advokat je već uputio žalbu na rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora tražeći da se njegov klijent pusti na slobodu jer je slučaj davno zastario.

Zbog ove žalbe, ali i molbe Njemačke da im se Kestner izruči, njemu je prošle nedjelje produžen pritvor.

"Uslovi moraju biti ispunjeni po našim zakonima i po njemačkim zakonima. Svaki rok zastare može biti bitan jer se radi o krivičnom djelu počinjenom prije skoro 20 godina, a vezan je i za zakonodavstvo Njemačke i Bosne i Hercegovine. Znači da zastara mora nastupiti i po našim i po njemačkim zakonima, da eventualno ne bude izručen", kazao je Nikola Sladoje, zamjenik ministra pravde BiH.

Zadnju riječ će, ipak, dati bosanski ministar pravde.

"Kad sud BiH donese rješenje o ispunjenosti ili neispunjenosti uslova, tada ministar pravde donosi rješenje o izručenju. To može da traje još narednih šest mjeseci. U ovom slučaju mislim da to neće biti dugačak rok", dodaje Sladoje.

Kestner je zajedno sa Vanjom Bokanom bio jedan od glavnih učesnika u tranzitu cigareta kroz Crnu Goru i Balkan devedesetih godina prošlog vijeka, navode ovi mediji.

Portal Analitika