Zdravlje

Iz Montefarma tvrde da ljekova ima, te da zastoji u snabdijevanju traju najduže nekoliko dana

KCCG tvrdi da ne postoji deficit, pacijenti se žale na nestašicu

Iako se redakciji Pobjede u posljednjih nekoliko nedjelja javilo više pacijenata koji su se žalili na nedostatak pojedinih ljekova u Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore, poput nitroglicerina, ali i više medicinskih sredstava - konca, hidrogena i alkohola, iz te zdravstvene ustanove to negiraju, dok iz Montefarma tvrde da za sada nema zastoja u snabdijevanju niti nestašica, za pojedine stavke, koje su duže od nekoliko dana.

KCCG tvrdi da ne postoji deficit, pacijenti se žale na nestašicu Foto: Portal Analitika
PobjedaIzvor

"U Kliničkom centru ne postoji deficit potrošnog materijala operacionog bloka. Medicinska sredstva (konci, alkohol i hidrogen), koja ste naveli kao deficitarna, su u potpunosti dostupna za rad ljekarima u Kliničkom centru. Štaviše, u prethodnih nedjelju dana urađeno je 449 operacija ",piše u odgovorima iz KCCG na pitanja Pobjede.

Što se tiče nabavke nitroglicerina, kako navode u KCCG-u, ona je već duži period deficitarna na globalnom nivou.

Prošle sedmice nije bilo nitroglicerina za pacijentkinju koja je bila u Urgentnom centru. Iako je doktorica kazala da joj treba dati taj medikament, u toj ustanovi ga nije bilo. Ipak, iz KCCG su Pobjedi tada kazali da „u ovom trenutku u Kliničkom centru postoje dovoljne količine koje zadovoljavaju potrebe pacijenata, dok se nabavka novih količina očekuje već u toku narednog mjeseca“.

Iz Montefarma je Pobjedi takođe saopšteno da je nitroglicerin deficitaran na tržištu ljekova Crne Gore, ali i u regionu.

"Međutim, ovlašćeni uvoznik nas je obavijestio da prvu isporuku očekuju krajem maja ili početkom juna, nakon čega će biti dostavljen našem skladištu a potom distribuiran ustanovama. Kada je u pitanju snabdijevanje KCCG i ostalih bolnica u Crnoj Gori, nema zastoja u isporuci alkohola i zalihe na našem skladištu su stabilne. Što se tiče konca za šivenje, takođe se isporučuje prema potrebama javnih zdravstvenih ustanova", navode iz Montefarma.

Iz ove ustanove podsjećaju da je od 2017. godine, kada su centralizovane, nabavke medicinskih sredstava za potrebe JZU (uključujući i hirurške konce) sprovodio Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a za dio ukupne specifikacije opredijeljene su isporuke hirurških konaca od indijskog proizvođača.

"Napominjemo da je u pitanju proizvođač, čija su medicinska sredstva, uključujući i hirurške konce, registrovana u Registru medicinskih sredstava kod CINMED-a, pa samim tim posjeduju sve neophodne sertifikate o kvalitetu i dozvoljen je promet istih u Crnoj Gori. Radi precizne informacije, u svim postupcima nabavki ove vrste medicinskih sredstava i odabira proizvođača, uključeno je i stručno medicinsko osoblje korisnika, te se odabir vršio i vrši uvažavajući sve zakonske kriterijume tenderskih procedura uz puno uvažavanje mišljenja struke", kažu u Monteframu.

Oni ističu da se, s obzirom da snabdijevaju sedam opštih bolnica, tri specijalne, KCCG i Institut za bolesti djece, te da je u pitanju izuzetno veliki broj ljekova, medicinskih sredstava i potrošnog materijala, isporuke svakodnevno obavljaju shodno potrebama navedenih ustanova, a u skladu sa dinamikom isporuka ugovorenih tenderskih količina.

"Za sada nemamo zastoja, niti nestašica, dužih od dva do tri dana i to samo pojedinih stavki, što je uslovljeno mogućnostima i zakonskim rokovima isporuka dobavljača sa kojim su ugovori potpisani nakon sprovedenih tenderskih procedura", navode iz Montefarma.

Iz te ustanove podsjećaju da povremeni zastoj u distribuciji medicinskih sredstava, potrošnog materijala i ljekova nastaje kada dobavljač nema mogućnost isporuke, te da na te pojedinosti Montefarm ne može uticati jer nije direktni uvoznik, odnosno zbog toga što obavlja nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.