Društvo

Vrijednost aparata 44.700 eura

KCCG: Institut za bolesti djece dobio novi plazma sterilizator

"Zajedno možemo postići mnogo više i zajedno možemo unaprijediti zdravstvenu zaštitu naše zajednice”, istakao je Radović.

KCCG: Institut za bolesti djece dobio novi plazma sterilizator Foto: KCCG
Portal AnalitikaIzvor

Institut za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dobio je novi plazma sterilizator za potrebe Operacionog bloka. Ukupna vrijednost sterilizatora iznosi 44.700 eura od kojih je 30.000 eura obezbijedila kompanija One Crna Gora D.O.O. Podgorica, dok je preostali dio sredstava obezbijedio KCCG.

Direktor KCCG, dr Aleksandar Radović je, zahvaljujući se kompaniji One na donaciji, istakao da mu je veoma drago što je prepoznala misiju naše ustanove za kontinuiranim unaprjeđenjem kvaliteta pružene zdravstvene zaštite svima kojima je ona potrebna sa posebnim akcentom na naše najmlađe pacijente.

“Svjedoci smo brzom, možemo reći na dnevnom nivou, tehnološkom razvoju, što se pozitivno odražava na sve segmente društvene zajednice. Tehnološka ekspanzija omogućava napredak u svim segmentima naučne djelatnosti, pa samim tim i na medicinsku nauku i praksu. Sa ponosom mogu istaći da KCCG uspješno prati i primjenjuje savremena dostignuća medicinske nauke i prakse čime smanjujemo rizik i druge neželjene posljedice po zdravlje i zdravstveno stanje i pojedinca i zajednice u cjelini. Pored pune podrške nadležnih državnih institutcija u tome nam značajno olakšavaju dobročinitelji naše ustanove kao što je i kompanija One. Cilj nam je zajednički, zdrava populacija. Zajedno možemo postići mnogo više i zajedno možemo unaprijediti zdravstvenu zaštitu naše zajednice”, istakao je dr Radović.

Državna sekretaraka, doc. dr Milena Cojić, uputila je u ime Ministarstva zdravlja izraze zahvalnosti kompaniji One Crna Gora na vrijednoj donaciji, koja će, kako je istakla, značajno unaprijediti rad u operacionom bloku Instituta za bolesti djece.

„Ova donacija je od posebnog značaja jer je dodijeljena ustanovi koja brine o zdravlju i životima naših najmlađih stanovnika, a naši prijatelji iz One i ovom prilikom su potvrdili da su društveno odgovorna kompanija, koja ovakvim akcijama, daje doprinos poboljšanju uslova zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama“, istakla je dr Cojić.

Ona je naglasila da je cilj Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore obezbjeđivanje dostupne, efikasne i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane, a pomoć u ostvarivanju tog našeg cilja je izuzetne važnosti.

„Odgovoran odnos prema zajednici danas je potrebniji više nego ikada, a kompanija One je i u ovom izazovnom vremenu pokazala da je stabilan oslonac i privredi i građanima, što je vrijedno poštovanja“, naglasila je državana sekretarka i pozvala sve kompanije i institucije da slijede njihov primjer i na ovaj način iskažu društvenu odgovornost za dobrobit svih.

„Ulaganje u zdravstveni sistem kroz ovakve donacije ima za cilj da se modernizuju i osavremene zdravstvene ustanove i unaprijedi zdravstvena zaštita građana, što predstavlja strateško opredjeljenje Ministarstva zdravlja“, poručila je dr Cojić.

Drago Kažić, komercijalni direktor operacija kompanije “One”, kazao je ovim povodom da donacija odražava njihovu duboku predanost unaprjeđenju zdravlja naših najmlađih pacijenata, te da ovaj moderni sterilizator ne predstavlja samo tehnološko dostignuće, već i simbol njihove posvećenosti pružanju vrhunske zdravstvene zaštite našoj zajednici.

“Partnerstvo s Kliničkim centrom i podrška Ministarstva zdravlja ključni su faktori koji su omogućili realizaciju ovog projekta, čime smo pokazali važnost zajedničkog djelovanja u ostvarivanju značajnih društvenih ciljeva. Kroz to partnerstvo identifikovali smo ono što je u ovom trenutku najpotrebnije kako bismo zdravstvenim radnicima omogućili pružanje najbolje njege našim malim herojima. Još jednom smo pokazali da zajednica može da računa na nas, jer kompanija One ne pruža samo najbolju i najpouzdaniju mrežu, već i mrežu podrške onima kojima je ta podrška neophodna”, istakao je Kažić.

“Ponosno ćemo nastaviti svoju misiju pružanja podrške lokalnoj zajednici s dubokim uvjerenjem da će ova inicijativa poslužiti kao inspiracija drugima da se pridruže u ostvarivanju pozitivnih promjena u našem društvu”, zaključio je Kažić.

Direktor IBD-a, dr Velibor Majić, pojasnio je da se u plazma sterilizatoru obavlja sterilizacija kombinovanom upotrebom pare, vodonik peroksida i plazme, gdje se brzo i bezbjedno sterilišu medicinski instrumenti i materijali bez ostavljanja toksičnih ostataka.

„U njemu se steriliše osjetljiva medicinska oprema kao što su kruti endoskopi, kamere, svjetlosni kablovi, baterije, mikrohirurški (uključujući i oftalmološke) i opšti hirurški instrumenti. U ovom sterilizatoru sterilišemo, takođe, silikonski i plastični materijal, zatim sva plastična crijeva koja se koriste za respiratore i aparate za anesteziju. Pomoću plazma sterilizatora sterilišemo navedeni materijal za potrebe Centra za neonatologiju, Odjeljenje intenzivnog liječenja i Operacionog bloka IBD-a, a po potrebi i materijal Operacionog bloka KCCG za adultne pacijente. Svakodnevno se sprovode dva do tri sterilizaciona ciklusa sterilizacije“, kazao je dr Majić.

Dr Radović je povodom vrijedne donacije gospodinu Kažiću uručio zahvalnicu.


Portal Analitika