Svijet

Kasparov: Rusija bi mogla odustati od nekih teritorija ako izgubi rat

Ruski opozicioni političar i suosnivač Foruma slobodne Rusije, Gari Kasparov rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da sadašnje granice Rusije "ne moraju nužno da ostanu" ako Moskva izgubi rat u Ukrajini, ali je naglasio da je potpuni raspad Rusije malo vjerovatan.

Kasparov: Rusija bi mogla odustati od nekih teritorija ako izgubi rat Foto: MSC
RSEIzvor

Govoreći o mogućim oblastima koje bi se mogle odvojiti od Ruske Federacije, Kasparov je nabrojao republike Tatarstan, Baškortostan, Dagestan i Čečeniju, ali je dodao da još nije jasno šta će sve uslijediti nakon rata.

"Na kraju, ekonomski faktori igraće glavnu ulogu po tom pitanju. Ali danas je vrlo važno da se ne podrži stav ujedinjene i nedjeljive Rusije", rekao je Kasparov, dodajući kako vjeruje da je "promjena ruskog imperijalističkog karaktera neophodna za njeno preoblikovanje."

Kako prenosi RSE na engleskom jeziku, šezdesetogodišnji bivši svjetski prvak u šahu kazao je i da će gubici Rusije biti "minimalni".

"Ali, ako uklonite carstvo, onda se morate složiti da neki njegovi dijelovi na kraju mogu da nestanu" , rekao je Kasparov, ocjenjujući da su ekomske veze otežavajući faktor raspada Rusije. 

On je rekao da, ako se neki djelovi Rusije otcijepe, tada bi bilo moguće postići nove sporazume između ruskih teritorija u okviru onoga što bi bila "slobodna konfederacija".

"To je ispravno, između ostalog, i s psihološke tačke gledišta jer će biti nemoguće izgraditi neimperijalnu Rusiju uz očuvanje pogrešnih imperijalnih zabluda", rekao je Kasparov RSE-u u Vilniusu na skupu ruskih opozicionara.

On, kako je kazao, vjeruje da se Sjedinjene Američke Države i Evropska unija "boje" mogućeg raspada Rusije ako izgubi rat u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, to stvara probleme u boljem razumijevanju svijeta i rata u Ukrajini, ali i utiče na podršku Kijevu u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

"Ukrajinska pobjeda bila bi snažan udarac Rusiji i najvjerojatnije bi dovela do promjene [njene] cijele političke strukture", naveo je Kasparov.

On je rekao da ruska javnost još ne razumije da rat ide prema porazu i da "Putinova diktatura neće preživjeti".

Kasparov, koji trenutno živi u SAD, poznat je kao oštri kritičar politike Kremlja, uključujući i rat u Ukrajini.

On i još jedan istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun, stavljeni su u ruski registar stranih agenata u maju 2022.

Portal Analitika