Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Kasalica: Ograničavanje marži može da dovede do nestašice i masovnog otpuštanja radnika u trgovini

"Ponovno uvođenje radne nedjelje u toku sezone neće povećati promet"

Kasalica: Ograničavanje marži može da dovede do nestašice i masovnog otpuštanja radnika u trgovini

Prijedlog Vlade da ograniči marže trgovcima, prema riječima ekonomistkinje Mile Kasalice, predstavlja politički teatar. Ona je, za Gradsku TV, upozorila na potencijalne negativne posljedice koje bi proizišle iz ovih mjera, a to su nestašica i masovno otpuštanje radnika.

Kasalica: Ograničavanje marži može da dovede do nestašice i masovnog otpuštanja radnika u trgovini Foto: Savo Prelević
Gradski portalIzvor

“Umjesto toga, Vlada bi trebalo da radi na poboljšanju kvaliteta javnih usluga, kao preduslov ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore”, istakla je Kasalica.

Efekti državnog formiranja cijena, bez temeljnih analiza i dokaza da su marže uzrok rasta inflacije, mogu biti negativni, upozorava Kasalica.

“Ili smanjenje zaposlenih u trgovini, zbog kojih je i poktrenut program Evropa sad 1 ako se toga uopšte više sjećamo ili pod dva, nestašica. Da li smo spremni za to? Pogotovo ako se spremamo za turističku sezonu”, navodi Kasalica.

Smatra da ponovno uvođenje radne nedjelje u toku sezone neće povećati promet.

“Mi ovih pet – šest godina nismo ništa izgubili. Dobili smo zaposlene koji u trgovini ostvaruju besprekoran rezultat. Svaki poslodavac će to poštovati a pitanje je da li će državna uprava. Državna uprava mora da rješava inflaciju, radnu nedjelju ili promet, ne povećanjem radnih sati nego već vraćanjem kvaliteta javne usluge. Kvalitet javne usluge primarno utiče na inflaciju i nezadovoljstvo sistema”, zaključila je Kasalica.

Portal Analitika