Kultura

Uz premijeru nove predstave Gradskog pozorišta

Karadžić: Crnogorska verzija ,,Aladinove čarobne lampe” inspirisana Starom Podgoricom

Predstava "Aladinova čarobna lampa “(5+), koju je, po tekstu Nikolasa Stjuarta Greja, adaptirao Igor Bojović, a režirao Milan Karadžić za Gradsko pozorište, sinoć je premijerno izvedena u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“.

Karadžić: Crnogorska verzija ,,Aladinove čarobne lampe” inspirisana Starom Podgoricom Foto: Gradsko pozorište Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

Reditelj Milan Karadžić nakon premijere istakao je specifičnosti ove verzije svjetski poznate bajke.

”Aladin je jedna velika, svjetska bajka, koja je igrana mnogo i često u svim pozorištima, onda imamo sjajne filmove za djecu koje je Holivud iskoristio i napravio. Ja sam malo zagrebao mentalitetski, da unesem nešto što pripada ovom gradu i Crnoj Gori. Svaka predstava je drugačija, i meni je za ovu verziju inspiracija bila Stara Podgorica, Sahat-kula i neka moja sjećanja, jer sam dio odrastanja proveo ovdje, i sve me to na neki način privuklo”, kazao je Karadžić.

Ulogu Aladina tumači Lazar Đurđević.

“Projekat je bio stvarno zahtjevan, zabavan i intenzivan. Mnogo smo dali od sebe za kratko vrijeme, ali mislim da smo na pravi način ispričali priču, što je nekako dosta rijetko i najvjernije u pozorištu. Milan ima tendenciju da često mijenja stvari, što je zapravo zabavno jer tako ostaje svježe i uvijek smo fokusirani kako treba”, istakao je Đurđević.

Aladinovu izabranicu, princezu Bedr-el-Badur tumači Lara Dragović.

“Iznijeli smo jednu novu verziju ove bajke što se, nadam se, i dopalo djeci jer im predstavlja novo viđenje poznate priče. Lik princeze, koji na početku doživljavamo kao dosta razmaženu i drsku, traga za ljubavi koja bi je oplemenila, a pojavom nekoga ko se stvarno potrudi da je dobije, shvata koje su prave vrijednosti i da je nekad potrebno da se potrudimo da nešto zaslužimo”, kazala je Dragović.

Glumcu Omaru Bajramspahić ovo je, kaže, peti projekat koji radi sa Karadžićem. 

"Kada sam čuo da Milan Karadžić režira i da mi je dodjelio ulogu Duha, osjetio sam olakšanje, jer kod čovjeka koji poznaje zanat nema prostora za lutanje. Vjerujem mu, a i on meni, i ovo što ste večeras vidjeli, se stvorilo iz toga. Djeca su perfektno reagovala, što je nama mnogo značilo i nadam se da će u narednim igranjima biti još lakše, zanimljivije i slobodnije, izjavio je Bajramspahić.

U predstavi igraju: Lazar Đurđević, Maja Šarenac, Emir Ćatović, Stefan Vuković, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Lara Dragović, Marija Đurić i Davor Dragojević

Scenografiju za predstavu potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, a scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević.

Došao red na dobru staru bajku: Sjutra u Gradskom pozorištu premijera ,,Aladinove čarobne lampe”
0
Došao red na dobru staru bajku: Sjutra u Gradskom pozorištu…
02.11.2022 14:30


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.