Društvo

Kapičić: Simbolički značaj Gaete za današnju Crnu Goru- nemjeriv

Izvor

Kapičić je to izjavio povodom Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Cetinja i Gaete, koji su u nedjelju na Cetinju potpisali gradonačelnicici ta dva grada Aleksandar Bogdanović i Antonio Raimondi.

Inače, upravo se u Gaeti osim dijela voljske kralja Nikole u izbjeglištvu, našla i glavnina gerilaca iz takozvane Božićne pobune koja je uslijedila nakon što je Srbija na Podgoričkoj skupštini prisajedinila Crnu Goru, u koju je potom ušla srpska vojska. Nekoliko hiljada božićnih ustanika naišlo je na gostoprimstvo lokalnih mještana u znak uvažavanja svoje kraljice Jelene Savojske (Elene di Savoia) odnosno Jelene Petrović Njegoš, ćerke crnogorskog kralja Nikole.

Bez obzira na istorijski kontekst u kome se ondašnoj Crnoj Gori desila Gaeta, smatra Kapičić, simbolički značaj tog italijanskog grada u današnjoj Crnoj Gori je nemjeriv.

- Emocije su kod mene su u najvećoj mjeri, jer to je moje rodno mjesto. Pitanje je da li to i Crna Gora tako doživljava, samo jedna manjina. Ali, ako govorimo o Crnoj Gori i njenom embriju u novo vrijeme, onda je to ta grupa koja je bila tamo, kazao je Kapičić za Radio Slobodna Evropa.

(foto: vesti.krstarica.com)

Portal Analitika