Portal Analitika
 • Politika
 • PARLAMENTARNI IZBORI
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Abiznis

Kompanija Eviana tuži bivše crnogorske partnere u projektu proizvodnje industrijske konoplje

Kanađani tvrde da su ih MBS i Ramel prevarili

Eviana traži da sud raskine ugovor o konzorcijumu i ugovor o zakupu bivše fabrike Obod sa Prijestonicom i obaveže MBS i Ramel da im plate 200 hiljada eura

Kanađani tvrde da su ih MBS i Ramel prevarili Foto: UGC
PobjedaIzvor

Kanadska kompanija Eviana Health Corporation koja je sa podgoričkom Montenegro Bio Science (MBS) i nikšićkim Ramelom oformila konzorcijum radi izgradnje postrojenja za uzgoj industrijske konoplje u nekadašnjem Obodu, tužila je crnogorske partnere i Opštinu tražeći raskid ugovora o konzorcijumu i o zakupu nepokretnosti na 30 godina za koji je Prijestonica raspisala tender.

Jedna od direktora Eviane Ljiljana Vujotić juče je pred sutkinjom Privrednog suda Ninom Jovović kazala da se direktno dogovarala sa vlasnikom MBS-a Nikolom Perovićem, koji je u konzorcijum uključio i Ramel u vlasništvu Marinka Radulovića, sa kojim nikada nije direktno komunicirala. Ugovorom o konzorcijumu bilo je predviđeno da nosilac bude MBS, koji nije obezbijedio bankarsku garanciju, što mu je bila obaveza, pa je Eviana, imajući u vidu da je rok bio prekratak, na njegov zahtjev uplatila 300 hiljada eura koje je trebalo da služe kao keš kolateral za garanciju. Vujotić je kazala da je bordu direktora prenijela navode Perovića da nema rizika da taj novac izgube, osim ako odustanu od projekta.

– Ja se osjećam prevarenom, jer sam slanjem tog novca oštetila firmu za 300 hiljada eura, a ispostavilo se da je Perović taj novac iskoristio kao garanciju za svoj kredit i to volšebno, imajući u vidu da je bio na računu Prijestonice - kazala je Vujotić, dodajući da Perović nije preduzeo nikakve aktivnosti na realizaciji projekta, a potom su se on i Ramel povukli iz konzorcijuma.

Eviana je, kako tvrdi Vujotić, uložila još i 362 hiljade eura za kancelarije, plate i ostale troškove projekta. Prema riječima drugog direktora Eviane Avrama Adižesa, koji je osmislio projekat, na Cetinju je trebalo da bude izgrađen centar za bio istraživanja, od kog se u trećoj i četvrtoj godini očekivao izvoz vrijedan 400 miliona eura. Sutkinja Jovović je iduće ročište zakazala za početak jula, kada bi trebalo da svjedoče Perović i Radulović, koji se na jučerašnjem ročištu nijesu pojavili zbog poslovnih obaveza.

Tužba i odgovori

U tužbi kojom traže raskid ugovora, Eviana traži 200 hiljada eura, imajući u vidu da je u svoje i ime dva partnera uplatila 300 hiljada. Tvrde da im ta sredstva pripadaju i po osnovu naknade štete i neosnovanog bogaćenja. Ocjenjuju da su se obavještenjem MBS-a i Ramela o nemogućnosti da realizuju projekat koje su uputili Opštini Cetinje, stekli uslovi da se raskine i ugovor o zakupu, imajući u vidu da su i formalno istupili iz konzorcijuma.

Iz MBS-a i Ramela tvrde da Eviana nije imala obavezu da u ime članova konzorcijuma uplati sredstva, tvrde da je to urađeno samoinicijativno, jer je svaka članica trebalo da plati po 100 hiljada eura. Ukazuju da je Eviana novac uplatila direktno na escrow računa Prijestonice, te da je MBS u skladu sa dogovorom, sa Prvom bankom zaključio ugovor o garanciji koja je uključivala keš kolateral sa escrow računa. Zbog toga odbacuju navode iz tužbe da se radi o sticanju bez osnova, imajući u vidu da novac nije uplaćen na njihove račune. Tvrde da projekat nijesu napustili iz hira, već su za to postojali određeni razlozi, o kojima bi trebalo da se izjasne vlasnici ovih kompanija. Navode da je, sve i da su konzorcijum napustili samovoljno bez obrazloženja, Eviana imala i resurse i sredstva da projekat nastavi. U odgovoru zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Snežane Popivode navodi se da raskid ugovora o zakupu Oboda nije nadležnost suda, jer ga svaka stranka izjavom može raskinuti.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
26.05.2023. 09:00

cetinjane mozete samo da mrzite i da im zavidite.

0
1
j jaoooo_neregistrovani
26.05.2023. 08:23

Pogledaj im fabriku srusena i pokradeno sve sto se moglo !

1
4
v varalice_neregistrovani
26.05.2023. 08:22

Velike " ljudine" i komiti ! Junaaaaci " ka u knopr . U zatvor bagru nece drzava njihove dugove vracati !

1
8
v vjeruj_slobodno_neregistrovani
26.05.2023. 08:15

Vecih porevaranata nema na kugli zemaljskoj. Opijaju laznom pricom i obecanjima dok uzmu dukate a onda se prave ludi . Jedino u gepek pa nedje na periferiji da ih podsjetis inace .

1
4