Politika

"Nijesmo visoko na listi američkih prioriteta"

Kalezić: Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela fijasko

Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela je fijasko ocijenio je za Gradsku RTV Danilo Kalezić, stručni saradnik na Univerzitetu Crne Gore.

Kalezić: Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela fijasko Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

On je komentarišući reakciju zvaničnika SAD na jučerašnje konflikte na Kosovu kazao da je riječ o “sistemskoj grešci”.

“Zapadni Balkan nije visoko na listi američkih prioriteta, što ne može biti izgovor za činjenicu da se Vašington suštinski i temeljnije nije posvetio Zapadnom Balkanu. Umjesto toga, dobili smo jedan srednje činovnički nivo američke adminisitracije koja se bavi ZB i ta spoljnopolitička strategija, formulisana na pomenutom nivou, doživljava fijasko”, ocijenio je Kalezić.

On dodaje da je teško objasniti konkretnu reakciju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na jučerašnje događaje na Kosovu.

“Na Sjeveru Kosova su održani pošteni izbori, koji su ispunili sve demokratske standarde. Nakon najave specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara da će priznati rezultate tih izbora došlo se u fazu efektuiranja izbornog rezultata, a reakcija SAD tim povodom predstavlja povlačenje pred siledžijskom politikom koju personifikuje predsjednik Vučić. I ovdje se ponavlja ‘sistemska greška’: od prirodnih partnera, poput Vlada u Prištini ali i drugih vlada u regionu pravite neprijatelje, a saveznike tražite u režimu koji je duboko korumpiran i pod dubokom ruskom kontrolom”. kazao je Kalezić.

Ističe da je masovnim prostestima građana i opozicije vlast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poljuljana više nego što to on misli, a manje nego što to organizatori protesta očekuju i žele.

“U autoritarnom društvu svako buđenje građana je pozitivan događaj. Međutim, to je samo preduslov za smisleniju opozicionu političku borbu, koju u Srbiji ne vidimo još od 2012. godine, kada je Vučić konsolidovao vlast i uspostavio autokratski režim. Protesti imaju potencijal da poljuljaju monolitnu strukturu kakav je režim SNS, ali bez artikulisanije politike i agende koju treba da predvode političari”, kaže Kalezić.

Postoji bojazan, dodaje, će ovo biti još jedan u nizu skupova koji će prosuti političku energiju.

“Ovo bi trebalo da bude polazna tačka za definisanje nove opozicione strategije, prije svega vrjednosne, u odnosu na ono što je režim Aleksandra Vučića”, zaključio je Kalezić.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b bjelopavlić_neregistrovani
28.05.2023. 08:26

Neznam za američku ali politika koju ti zastupaš doživjela je atek će biti fijasko.

2
4
U Ugroženi_neregistrovani
28.05.2023. 05:56

Američka politika je svuda doživjela fijako. Recite mi samo u kojim držsvama su oni donijeli mir i stabilnost naročito gdje su se oni umiješali. A o Rusima i da ne govorimo. To su varvari 21 vijeka. I kako se onda spasiti jedne i druge napasti...

6
2
Ć ĆaoAmerika_neregistrovani
27.05.2023. 21:57

Senilni amer sa njegovom polumentom vođeni WEF Klausa Švaba su umislili da će stvoriti jednu državu i jednu vladu globalno tj da će Senilac sa Obamom, Sorošem,Bilom Gejcom vladat čitavim svijetom zato podržavaju Vučićev otvoreni Balkan. Premda 2024 USA se raspada ako Demosi pobjede tj ukradu izbore ka prije.

7
0
S Slabici_neregistrovani
27.05.2023. 19:59

Američka politika je doživjela fiasko na mnogo mjesta i država isto kao i ruska A te dve države drže nas u čeličnim raljama a mi samo cvilimo čekamo rješenje i patimo

21
1