Svijet

Kako se u Evropi rješava pitanje dvojnog državljanstva?

U Njemačkoj se intenzivno diskutuje povodom najavljene reforme zakona kojom će olakšati sticanje njemačkog pasoša, i dozvoli dvojno državljanstvo. Kako su druge zemlje regulisale ta pitanja?

Kako se u Evropi rješava pitanje dvojnog državljanstva? Foto: UGC
DWIzvor

Put do sticanja državljanstva je u Evropi uređen na veoma različite načine. Zbog globalnih, sve češćih i masovnijih migracija i kretanja izbjeglica, zbog povećanja broja dvonacionalnih brakova i zbog sve izraženijeg nedostatka stručne radne snage – mnoge evropske zemlje su u posljednje dvije decenije reformisale svoje zakone o sticanju državljanstva, navodi Dojče vele (DW).

Dva pasoša, brzo sticanje državljanstva, zlatna viza: sudeći prema istraživanju DW, u većini evropskih zemalja dvojno ili više državljanstva je već uobičajena stvar. Planiranom reformom Zakona o državljanstvu ovom trendu želi da se pridruži i Njemačka.

Uslovi za pasoš: od pet do 10 godina

Relativno niske prepreke za dobijanje državljanstva postoje u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj i Belgiji. Imigranti tamo mogu da podnesu zahtjev za državljanstvo već nakon što su proveli pet godina u zemlji i tokom tih pet godina imali zakonski regulisan status – i to bez prekida. Ako žive sa supružnikom, rok se smanjuje na samo tri godine. Osim toga, nakon sticanja državljanstva zemlje u kojoj žive, imaju pravo da zadrže svoje izvorno državljanstvo, zemlje iz koje dolaze.

U zemljama kao što su Švajcarska, Austrija, Italija, Španija, Bugarska, Češka i Slovenija, prije nego što podnesu zahtjev za pasoš, imigranti moraju dokazati da su u toj zemlji proveli najmanje deset godina, neprekidno i sa regulisanim pravnim statusom.

A negdje u sredini su zemlje poput Irske, Mađarske, Rumunije ili Slovačke, gdje je potrebno najmanje osam godina, a u Danskoj – devet godina.

Dvojna državljanstva

Samo nekoliko evropskih zemalja izbjegava ili čak zabranjuje dvojno državljanstvo. U grupi zemalja koje restriktivno regulišu ovo pitanje, pored Njemačke, nalaze se i Ukrajina, Holandija, Austrija, Estonija, Bugarska, Španija, Norveška, Letonija i Litvanija.

Za razliku od njih, neke zemlje su sticanje dodatnog državljanstva bukvalno pretvorile u poslovni model. Između ostalih, Grčka, Turska, Portugal i Malta nude takozvane zlatne vize – odnosno pravo na državljanstvo strancima koji kupuju nekretnine, ulažu kapital ili otvaraju preduzeća u njihovoj zemlji.

Uskoro u Njemačkoj

Njemačka bi se nakon usvajanja planirane reforme našla u grupi zemalja u kojima su prepreke za sticanje državljanstva relativno niske. Novi Zakon o državljanstvu bi, po ocjeni Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, trebalo da „omogući višestruko državljanstvo i da pojednostavi proces sticanja njemačkog državljanstva”, navodi DW.

A to bi značilo da njemački državljani koji zatraže drugo državljanstvo iz ličnih ili poslovnih razloga, na primjer kada žive u inostranstvu, ne bi morali da se odreknu svog njemačkog državljanstva.

U Njemačkoj već postoje brojne mogućnosti za posjedovanje dodatnog državljanstva – pored njemačkog. Građanima EU je dozvoljeno da zadrže svoje prvo državljanstvo. A mnogima koji su stekli njemačko državljanstvo dozvoljeno je da zadrže originalne pasoše jer ih zemlja porijekla ne „otpušta“ iz državljanstva. Među njima su i brojne izbjeglice.

Kako je saopšteno iz Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, prijedlog zakona o njemačkom državljanstvu, koji je predložila ministarka Nensi Faezer, trenutno je u fazi internih konsultacija među resorima Vlade. Za sada se ne zna kada će se konačna verzija naći u skupštinskoj proceduri, odnosno kada će poslanici Bundestaga glasati o zakonu, navodi DW.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r rezervno_drzavlkjanstvo_neregistrovani
03.12.2022. 11:19

Ima tu jos jedna caka sa dvojnim drzavljanstvom . U slucaju da se takva osoba koja je stekla njemacko ili neko drugo dvojno drzavljanstvo grubo ogreijesi o zakon drzavljanstvo mu se moze i oduzeti pa i procerati iz zemlje jer ima drugo . Lica koja imaju samo jedno drzavljanstvo moraju odgovarati ali bez mogucnosti protjerivanja na Svetu jelenu .

5
0
D Dovoljno_neregistrovani
03.12.2022. 11:10

..... je DPS podijelio CG pasoš izvanjcima kao napr. Bratićka, Borovinići, Džomić i drugi da bi nam danas poduprli četničku ideju gašenju sekularne države i zagorčati suživot sa ostalim ne srpskim narodima.

7
1
b braticka_neregistrovani
03.12.2022. 11:39

Kolko sam pratio Dzomic je vise puta maltretiran na granici i nemna drzavljanstvo kao ostatak njegove porodice . Treba da vam je cast da visokkobrazovane osobe nose pasos CG Dzoma je doktor nauka , Braticka taskodje sve koledze zavrsila .

0
4
t tany_neregistrovani
03.12.2022. 18:27

@braticka_neregistrovani Pa sto ih ne vodis kuci?Nama odje takvi"mozgovi"ne trebaju

1
0
n navali_narode_neregistrovani
03.12.2022. 10:51

To opet ne znaci da ce se drzavljanstva davati svakome . Mnogo stvari stranac treba da ispuni i dokaze da bi postao drzavljanin . Od besprekorne kaznene evidencije , znanja jezika ,da nije zivio i ne zivi od socijale i milion drugih . I opet kad sve ispunis neko tamo iza zatvorenih vrata diskretno bez obaveze da obrazlozi , ili sa nekim izmisljenim izgovorom, odbije zahtjev.

9
0