Politika

SINDROM „PRELETAČA“: DPS nakon parlamentarnih izbora napuštilo nekoliko članova

Kad nema fotelja, ni ideologija nije bitna

Očekivane beneficije razlog su prelaska iz DPS-a u neke od stranaka nove vlasti. DPS-u potrebni kadrovi bez tereta afera, sa autoritetom znanja i dijaloškom kulturom, kaže Boris Raonić

Ilustracija Foto: Foto: Skupština Crne Gore
Ilustracija
PobjedaIzvor

Prelazak u opoziciju učinio je da se i Demokratska partija socijalista suoči sa tim da je pojedini dugogodišnji članovi napuste, obrazlažući svoje odluke time da više nijesu saglasni sa politikom stranke. Ipak, većina njih ostavke nije dala prije parlamentarnih izbora, već kada je objavljen rezultat i kada je postalo izvjesno da partija više ne može da ponudi državne funkcije, a time ni privilegije i moć.

Sindrom „preletača“ iskusile su ranije mnoge druge stranke, gotovo po pravilu opozicione. DPS-ovci su bili vjerni partiji, uljuljkani u neku od fotelja na lokalnom ili državnom nivou. Kada se, nakon 30. avgusta, desila prekompozicija na političkoj sceni, najveća - ranije vladajuća, a sada opoziciona stranka - suočila se sa tim izazovom.

Pojedini njeni članovi napustili su je, za sada ne najavljujući dalji politički angažman, ali ne lišavajući sebe odborničkog mandata. Drugi, opet, nijesu bili tako strpljivi i javnost su odmah informisali da svoj politički put nastavljaju u drugoj partiji, koja je postala vlast.

Najupečatljiviji primjer napuštanja DPS-a desio se prije nekoliko dana. Doskorašnji funkcioner i odbornik DPS-a u SO Bar Miloš Fuštić saopštio je 12. oktobra, ni mjesec i po od izbora, da dalje političko djelovanje nastavlja kao član Demokratske Crne Gore. Sjetio se da „niko ne može da bude iznad zakona i države“ i odlazi iz DPS-a.

- Nijesam želio da par dana pred izbore javno formalizujem moje pristupanje Demokratama, upravo iz poštovanja prema bivšim kolegama, onima koje cijenim, iako sam svojim nastupima već bio daleko – rekao je, između ostalog, Fuštić, koga je objeručke prihvatila Bečićeva stranka. Fuštić je prepoznat i po fotografiji koja je 2016. godine preplavila društvene mreže, na kojoj je on sa još petoricom, u majicama sa natpisom „Bolje lopov nego majmun“.

Beneficije

Sagovornik Pobjede, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić nema dilemu da su beneficije jedini razlog prelaska iz DPS-a u neke od stranaka nove vlasti.

- Prelazak iz opozicije u vlast nakon parlamentarnih izbora ima samo jedno objašnjenje, toliko očigledno da je trivijalno i pomenuti ga, a to su očekivane beneficije. Da je bilo koji drugi razlog, prelasci bi se desili prije izbora – kaže Raonić.

Raonić kaže da je DPS, ovu praksu kojom je sada pogođen, sam utemeljio odbornicima koji su donosili većinu u Tivtu, Podgorici, Andrijevici, Nikšiću, Kotoru, Budvi... Smatra da je bilo za očekivati „da ovaj najgori pojavni oblik partitokratije nestane sa razdvajanjem države od partije“.

- Ali, nažalost, partije nove većine nijesu se odlučile na demokratski iskorak, već pokušavaju da profitiraju na taj način. I to bi se dalo razumjeti kada bi bili u pitanju sposobni, stručni kadrovi koji održavaju administraciju, ali nažalost to nijesu oni, već upravo suprotno - najsporniji u spornim strukturama – ocijenio je Raonić.

Prema njegovim riječima, te odluke nijesu političke mudre, jer, kako kaže, svoj rast partije mogu popuniti brojnim stručnim ljudima koji decenijama čekaju priliku.

Fuštićev prelazak bio je događaj koji je i medijski propraćen. Demokrate su organizovale pres konferenciju kako bi se pohvalile javnosti da je Fuštić sada njihov član.

- Upravo mi treba da pružimo ruku našim prijateljima, komšijama, svima koji su časni i pošteni, a koji nijesu glasali za opozicione partije – kazao je na pres konferenciji Dragan Tufegdžić, predsjednik barskog odbora Demokrata.

Raonić kaže da je „javno mnjenje ojačalo“ i „da su partije nove većine prepoznale grešku“, te da će „ovakvih transfera biti sve manje“.

- Jer su upravo mandat dobili da bi se sa takvim ponašanjem razračunali – dodao je Raonić.

Na pitanje na osnovu čega ima utisak da je „javno mnjenje ojačalo“ i da su partije nove većine „shvatile grešku“, on pojašnjava da to misli „na osnovu burnih reakcija koje smo mogli da vidimo u virtuelnom prostoru i na primjeru Fuštića“.

- To je izazvalo njegova naknadna objašnjenja. Sumnjam da će nova većina imati hrabrosti da se usudi na ovakve poteze i na taj način nastavi njegovanje partitokratije – kaže Raonić.

On je, međutim, na pitanje da li je neka od NVO reagovala na ovakve poteze nove vlasti, odgovorio da „nažalost, osude ovakve prakse iz civilnog sektora“ nije vidio.

Još jedno „prelijetanje“ desilo se, ovoga puta prije izbora, u junu ove godine. Iz DPS-a u Narodni pokret prešao je Radoš Raičević, koji je bio DPS-ov odbornik u Beranama. On je partiju napustio nakon 14 godina članstva. Jedan je od rijetkih koji je vratio mandat. Razlog napuštanja DPS-a, kako je naveo u saopštenju, je taj što se njegova partija „nije dozvala pameti“ i nije našla zajednički jezik sa SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Nakon mjesec od izlaska iz DPS-a Raičević je prešao u Narodni pokret.

- Kod činjenice da narod traži odgovoran odnos prema onome što nam je sada najpretežnije, ja ću kroz Narodni pokret nastaviti da se borim za čast i spas Crne Gore - obrazložio je Raičević svoju odluku.

Srđan Mašović, koji je bio nosilac liste DPS-a u Andrijevici, odmah nakon izbora saopštio je da napušta partiju i da se povlači iz politike, nakon što je njegova stranka izgubila na parlamentarnim izborima.

- Razmišljao sam i prije izbora da se povučem, a njihov ishod me je definitivno naveo na tu odluku. To činim iz ličnih i zdravstvenih razloga i ništa drugo nije u pitanju – kazao je tada Mašović.

Člansku kartu DPS-a, ali ne i mandat, vratio je samo 20 dana nakon parlamentarnih izbora Momčilo Vukčević, koji je bio odbornik te partije u SO Kolašin.

Bivši predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić napustio je prošle godine DPS nakon više od dvije decenije i prešao u SDP.

Potrebno kadrovsko osvježenje

Raonić smatra da će se dosadašnje partije iz vlasti urušiti jer su svoju partijsku strukturu gradile pretežno na klijentelizmu, a da manje dosadašnje vladajuće partije na idućim izborima mogu očekivati minoran broj glasova.

- Sada će, naravno, klijentelističke strukture otići, pa će, ako se desi kadrovsko osvježenje, imati šansu da ostane moćan politički subjekt. Sada to zavisi od kadrovskih rješenja, pa iznenađuje da od velikog broja sposobnih kadrova, upravo u prvi plan stavlja one mlađe, ali sa najgorim vrijednosnim sistemom i ugledom – istakao je Raonić.

Kazao je da su DPS-u potrebni kadrovi „bez tereta afera, sa autoritetom znanja i dijaloškom kulturom“.

- Takvih je mnogo u DPS-u. Da budem konkretan, kvalitet je u novoizabranom Izvršnom odboru, poslanicima poput Miloša Nikolića, pojedinim pomoćnicima ministara, a gdje je greška najbolje su pokazali, na primjer, građani Podgorice na glasanju – kazao je Raonić.

Osipanje partije, ukoliko se nastavi, neće biti iznenađenje, jer opoziciona DPS nema više onaj uticaj i moć na koje su navikli njeni funkcioneri. Vanredni Kongres najavljen je za dva mjeseca, a predsjednik DPS-a Milo Đukanović najavio je da će to biti prilika da se ispita politika stranke, ishod izbora i obave neophodne promjene, uključujući i kadrovske. Član Predsjedništva DPS-a i aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković određen je za predsjednika Odbora za pripremu Kongresa, što može biti i najava kadrovskih promjena u partiji.

Ni Socijaldemokrate više nijesu interesantne

Nije DPS jedina partija koja više nije interesantna za dio članstva. Prije nekoliko dana Socijaldemokrate, partiju Ivana Brajovića, napustila su tri člana iz barskog odbora.

Osman Đokić, Slavica Adžić i Savo Pavlović, odbornici SD u SO Bar, saopštili su da dugo nijesu zadovoljni načinom rada i rukovođenja strankom. Odluku da napuste partiju donijeli su, ipak, nakon parlamentarnih izbora, a odbornički mandat su zadržali.

Portal Analitika