Region

Kad može Ceca..: Neće u zatvor, hoće „narukvicu“

Izvor

Od početka godine Višem i Osnovnom sudu je podneto 48 zahtjeva da se zatvorska ćelija zamijeni “narukvicom” i zatvorska kazna odsluži u kući. U Osnovnom sudu u Novom Sadu kažu da je prihvaćena četvrtina takvih zahtjeva, a ostali su odbijeni kao neosnovani.

Prema riječima Biljane Lazić, portparolke Osnovnog suda, od početka godine stiglo je 24 molbi za nošenje takozvane “narukvice” na koju imaju pravo osuđeni do jedne godine zatvora.

- Osamnaest predloga smo odbacili kao neosnovane, a sud je usvojio šest prijedloga. Najčešći razlog za odbijanje je što nisu ispunili osnovni zahtjev da optuženi ranije nije bio osuđivan - kaže Lazićeva.
Osim toga, razlozi za odbijanje zahtjeva su i nepostojanje tehničkih mogućnosti. Tačnije osuđeni koji su željeli da kaznu zatvora provedu sa “narukvicom” u vlastitom domu, kod kuće nijesu imali priključak za fiksni telefon, ili su na liniji imali dvojnika. Osim toga, sud je uzimao u obzir težinu izvršenog krivičnog djela, stepen krivične odgovornosti, lične, porodične i imovinske prilike osuđenog.

(blic.rs)

Portal Analitika