Region

Kacin: Zemlja Srbija mora da postane država Srbija

Izvor

Kacin je, gostujući na TV B92, rekao da kaže "zemlja Srbija, a ne država Srbija", jer, kako je rekao, pravna država nije efikasna, a svojina je nezaštićena.

Govoreći o datumu za početak pregovora za ulazak Srbije u EU, Kacin je naveo da je skoro septembar, da su do kraja godine ostala još tri mjeseca i da nije realno da Srbija dobije datum za početak pregovora u tom periodu.

- To je realno postići sljedeće godine - rekao je Kacin, dodajući da će Evropska komisija u oktobru dati izveštaj o napretku Srbije.

Prema njegovim rečima, "rak rana" srpskog društva je sistemska korupcija, a "koliko daleko Srbija moze otići u tom pravcu je drugo pitanje".

Izvjestilac EP za Srbiju je naveo da mu se čini da je aktuelna srpska vlast posvećena borbi protiv sistemske korupcije i da će, ako je posvećena tom pitanju na samom početku svog mandata, to moći i da uradi.

- Iz razgovora koje sam imao do ovog momenta, rekao bih sa su stvarno posvećeni da se tu napravi proboj i ako se napravi na samom početku mislim da se u mandatu može dosta uraditi, da se može veoma popraviti imidž Srbije i da se mogu privući strana ulaganja - smatra Kacin.

On je dodao i da "treba spriječiti da se neko goni, jer ima neadekvatnu krvnu grupu", što, kako je objasnio, znači da država mora biti poštena, čvrsta i tvrda za sve podjednako.

"Kako sada izgleda, ova koalicija je tu spremna da napravi veoma konkretne korake. Ali, to što sam čuo su izjave, a doći ću ponovo i videćemo koliko će se toga do tada implementirati i na osnovu rezultata treba napraviti i procjenu da li je to tako", kazao je Kacin.

Portal Analitika