Društvo

Održana sjednica Savjeta za prevenciju bolesti zavisnosti

Još uvijek nepoznato kako je droga ušla u JU "Kakaricka gora"

Kako je droga ušla u ustanovu na Kakarickoj gori, raspravljalo se i na sjednici Savjeta za prevenciju bolesti zavisnosti Glavnog grada. 

Još uvijek nepoznato kako je droga ušla u JU "Kakaricka gora" Foto: JU Kakaricka gora
RTCGIzvor

Predsjednica Savjeta kaže da su bili dužni da slučaj prijave policiji dok direktor odgovara da nijesu pronašli supstancu. Odbornici opozicije to vide kao razlog za smjenu direktora.

I dalje je nepoznato kako je droga ušla u ustanovu na Kakarickoj gori ni zašto taj slučaj odmah nije prijavljen policiji pitanje je koje se otvorilo nasjednici Savjeta za prevenciju narkomanije.

"Ovakve situacije smo dužni da prijavljujemo policiji, po Zakonu", kazala je Maja Miročević iz Savjeta za prevenciju narkomanije.

Direktor Marko Čađenović kaže da je slučaj istog dana prijavljen porodici ali da nijesu bili dužni da obavještavaju i policiju.

"Od 2008. ukoliko bi našli supstancu svaki slučaj mi smo prijavljivali policiji ali sada mi nijesmo fizički našli supstancu", kazao je Čađenović.

Neadekvatna reakcija uprave u ovom slučaju, ali i činjenica da se droga našla u ustanovi zaodvikavanje od narkotika razlog je zasmjenu njenog direktora, smatra odbornik SD-a Miloš Mašković

"Da je sreće UO bi samostalno pokrenuo inicjativu za vaše razrješenje. Osim što je pronađena droga kao što smo čuli bili ste u obavezi da prijavite drogu iako ona nije fizički pronađena jer je činjenica da je bila u ustanovi prije konzumacije", rekao je Mašković.

Čađenović je podsjetio je ustanova terapijskog karaktera te da nemaju pravo da pretresaju već samo pregledaju posjetioce, a da je procedura pooštrena za korisnike.

"Postavlja se pitanje ako bi uključili službenike koji imaju ovlašćenje za pretres mi onda potpuno gubimo koncepcju terapijske zajednice, to onda postaje kazamat", tvrdi Čađenović.

U nevladinom sektoru poručuju da ustanovom moraju rukovoditi oni koji se bave ovom problematikom a ne partijski kadrovi.

"Ko će biti direktor, posle njega će doći neko drugi...doći će opet politički kadar koji se ne razumije u to", kazao je Saša Mijović iz NVO 4.

Saša Zeković iz GI 21.maj kazao je : "Nama je stalo da dobijemo samo da li je Vaše postupanje bilo blagovremeno i profesionalno..ne prejudiciramo bilo šta, želimo samo da dobijemo kvalitetnu informaciju za dalju diskusiju".

Sjednica Savjeta je održanaa je zbog slučaja koji je privukao veliku pažnju javnosti a tiče se pronalaska narkotika u nalazima jednog od štićenika ove ustanove.

Portal Analitika