Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Joković sa Kiriakides: Evropska unija podržava Crnu Goru u postizanju standarda u veterini i bezbjednosti hrane

Joković sa Kiriakides: Evropska unija podržava Crnu Goru u postizanju standarda u veterini i bezbjednosti hrane

Radujem se zajedničkom radu i kada je u pitanju jačanje kapaciteta za implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU, kazala je Kiriakides.

Joković sa Kiriakides: Evropska unija podržava Crnu Goru u postizanju standarda u veterini i bezbjednosti hrane Foto: MPŠV
Portal AnalitikaIzvor

Evropska unija će nastaviti svoju podršku Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ohrabrujući ih da nastave sa postignutim rezultatima, posebno u kontekstu napretka ka zatvaranju poglavlja 12 - Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni nadzor, to je istakla evropska komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane, Stela Kiriakides, koja se u okviru radne posjete Crnoj Gori susrela sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimirom Jokovićem i direktorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovićem u Vili Gorica.

Tokom sastanka, posebna pažnja je, navodi se u saopštenju, bila usmjerena na perspektivu zatvaranja poglavlja 12, uključujući aktuelna pitanja u oblasti bezbjednosti hrane, veterine i fitosanitarnih poslova.

Kiriakides je istakla da saradnja EU i Crne Gore u oblasti bezbjednosti hrane i sanitarne i fitosanitarne politike nastavlja da se unaprjeđuje.

"Sa ministrom Jokovićem razgovarali smo o tome kako da nastavimo u tom pravcu, uključujući jačanje standarda bezbjednosti hrane u Crnoj Gori i produbljivanje zajedničkog rada na sprječavanju širenja životinjskih bolesti kao što su ptičiji grip i afrička svinjska kuga. Radujem se zajedničkom radu i kada je u pitanju jačanje kapaciteta za implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU. Spremni smo da pružimo podršku u tom pogledu”, kazala je Kiriakides.

Joković je, kako navode iz MPŠV, predočio aktivnosti koje se sprovode u pravcu razvoja administrativnih kapaciteta, posebno kroz izgradnju objekata za preradu nus-proizvoda životinjskog porijekla, analizu laboratorijskih kapaciteta sa procjenom finansijskih ulaganja te izgradnju i opremanje graničnih inspekcijskih lokacija za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu u skladu sa EU standardima.

"Ministar je posebno naglasio značaj IPARD programa, kao najvećeg EU fonda za zemlje kandidate kao i svih IPA projekata i ostalih fondova koji su na raspolaganju a finansiraju se od strane EU, koji utiču na uspostavljanje i jačanje neophodnih sistema i institucija, uz obavezno usaglašavanje sa zakonskim standardima Evropske unije", saopšteno je iz resora Jokovića. 

Direktor Đaković naglasio je da je crnogorska politika bezbjednosti hrane usklađena sa evropskim standardima, prilagođena nacionalnim potrebama i zakonski precizno definisana kako bi osigurala zaštitu zdravlja potrošača kroz proizvodnju i promet bezbjedne hrane u Crnoj Gori.

Portal Analitika