Zdravlje

Jokić: Vakcinacija u SC Morača i na šest punktova

U Crnoj Gori je juče od posledica virusa korona preminulo osam osoba, a u ponedjeljak 8. marta počeće prva vakcinacija starijih građana koji nijesu zdravstveni radnici i štićenici domova za stare. Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje napravili su plan početka vakcinacije starijih preko 80 godina, po kome će u Podgorici od ponedjeljka biti organizovana imunizacija na šest punktova kao i u Sportskom centru „Morača”, koji je posebno opremljen zatu namjenu. Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je za Dan da će svi građani stariji od 80 godina od četvrtka 4. marta moći da se prijave za vakcinaciju putem telefonske linije 1717.

Jokić: Vakcinacija u SC Morača i na šest punktova Foto: Dan
DanIzvor

On je istakao da će im kolege u kol centru uzeti podatke i broj telefona, nakon čega će biti obaviješteni kada će primiti vakcinu i u kom zdravstvenom objektu.


Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je infekcija potvrđena kod još 585 građana. U Kliničkom centru je sve teža situacija, jer se na liječenju nalazi 131 osoba, od kojih je 60 životno u groženo.

Ministarstvo zdravlja je akcionim planom vakcinacije predvidjelo imunizaciju 21.000 starijih od 80 godina, koji se nalaze u drugoj prioritetnoj grupi. Vakcinacije je već počela za 1.600 štićenika domova za stare i zaposlene u tim ustanovama i oko 1.800 zdravstvenih radnika koji su pod rizikom zbog rada za inficiranima, koji su u prvoj grupi.

U trećoj prioritetnoj grupi se nalazi oko 16.000 građana starosti do 75 do 79 godina, zatim klinički osjetljive osobe i stariji od 70 do 75 godina (24.000).

U petoj grupi se nalaze građani od 65 do 69 godina i svi zdravstveni radnici, kojih je ukupno oko 45.000.

U Crnoj Gori je dosad vakcinisano 1.500 građana. Iz ministarstva je najavljeno da će danas stići još 30.000 doza kineskih vakcina „sinofarm”.

“Prije tri dana smo Sportski centar „Morača” u Podgorici opremili sa četiri linije za vakcinaciju građana. To će značiti mnogo za organizaciju i rasterećenje domova zdravlja. Pored tog punkta, imamo na raspolaganju dva u Vojno mediciskom centru, te po jedan u Domu zdravlja Nova varoš, ambulanti u Gornjoj Gorici, kao i u ustanovama u Golubovcima i u Tuzima. Jedan dio starih koji nije u mogućnosti da dođe do ambulante, biće vakcinisan kod kuće”, kaže Jokić.

Portal Analitika